TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk beş maddesi sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeriyor. Sahipsiz hayvanlarla ilgili yapılan çalışmalarda netlik sağlanması için kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi gerekliliği belirtiliyor.
Uygulamada herhangi bir tereddüte mahal verilmemesi ve “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevleri tanımında uyum değişikliği yapılacağı ifade ediliyor. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakıldığı bakımevlerinin dışında hayvanlara bakmanın yasal sorumluluğu alarak sahiplenme ilkesinin kabul edileceği belirtiliyor.
Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak sahipsiz hayvanların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak ve onları sahiplendirinceye kadar bakımevlerinde barındıracak. Rehabilite edilen köpekler sahiplendirilene kadar bakımevlerinde kalacak ve hayvan verilerinin Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedileceği ifade ediliyor.
Bakımevinde bulunan hayvanlardan insan ve hayvan sağlığını tehlikeye atanlar veya bulaşıcı hastalığı bulunanlar için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nda belirtilen koşullar çerçevesinde ötenazi uygulanacağı belirtiliyor. Yerel yönetimler Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ne uygun tedbirler alacak.
Yerel yönetimler adına sahipsiz hayvanların terk edilmesi veya bakımevlerinden dışarıya çıkarılması yasaklanacak, böylece hayvanların toplanması, bakımevlerine götürülmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakılması prosedürleri eksiksiz işleyecek. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5. maddesinin kabul edilmesinin ardından bir ara verdi ve ardından bir sonraki birleşimin saat 14.00’te yapılacağını duyurdu.