Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda dört farklı grup önerisi gündeme getirildi. Saadet Partisi, zehirli ve sahte gıda ürünleriyle ilgili sorunların tespitini, İYİ Parti Mersin’deki çiftçilerin sorunlarını, DEM Parti madencilik sektöründeki sorunların araştırılması talebini ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) pamuk üreticilerinin yaşadığı sorunları araştırma önerisinde bulundu. Bu öneriler ayrı ayrı ele alındı.
TARIMDAKİ SORUNLAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İYİ Parti’nin grup önerisi hakkında açıklama yaptı. Gürer, tarım sektöründeki eğitimsizliğin aşırı ilaç kullanımına, yanlış su tüketimine ve sahte gübre kullanımına yol açtığını belirtti. Özellikle yurt dışına gönderilen ürünlerin bazıları iade edildiğinde ortaya çıkan sorunların bu durumu daha da görünür hale getirdiğini vurguladı.
Gürer, yurt dışına giden ürünlerde tarım zararlıların bulunmasının iadeyi gerektirdiğini, ancak yurt içinde bu ürünlerin kontrol edilmediğini ifade etti. Bu durumun hastalıkların artmasına yol açtığını ve insanların hastanelerde çare aradığını söyledi. Dünya genelinde tarım zehrinin dekara ortalama 18 kilogram kullanıldığına dikkat çekerken, Türkiye’deki kullanım oranının 27 kilogram olduğunu aktardı. Bunun yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetim eksikliklerini eleştiren Gürer, yerel yönetimler aracılığı ile laboratuvar denetimlerinin yapılması gerektiğini belirtti.
ÖZELLEŞTİRME ELEŞTİRİLERİ
DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, maden ocaklarının özelleştirilmesini eleştirerek, doğanın talan edildiğini dile getirdi. Akbelen ve Cudi bölgelerindeki tahribatı örnek olarak gösteren Çubuk, özelleştirmenin işçiler üzerinde yarattığı olumsuz etkileri de öne çıkardı. Çubuk, Çayırhan Termik Santrali’nde çalışan işçilerin haklarının verilmediğini savundu ve işçilerin yürüyüşe geçtiğini hatırlattı. İşçiler, özelleştirilmelerin gelecekteki potansiyel özelleştirmeleri engellemek adına mücadele ettiklerini ifade ettiler.
NALLIHAN İŞÇİLERİNİN EYLEMİ
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, AK Parti’nin halktan uzaklaştığını belirtirken, Nallıhan’daki işçilerin 9 gündür eylemde olduğunu vurguladı. Ayrıca, birçok sektörde işçilerin grevde olduğunu belirterek, özelleştirmelerin getirdiği sorunları dile getirdi. Çalışkan, 2002 yılından bu yana yapılan özelleştirmelerin bedelinin nereye gittiğini sorguladı ve işçilerin mağduriyetine dikkat çekti.
İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Nallıhan’daki madencilerin mücadelesinin arkasında durdu. İşçilerin güvenceden yoksun, insana yakışır çalışma koşullarına ihtiyaç duyduğunu vurguladı. AK Parti’nin ekonomik politikalarının sadece patronlara yarar sağladığını savunarak, işçilerin taleplerinin hiçe sayıldığını ifade etti.
ÇAYIRHAN TERMİK SANTRALİ
CHP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Çayırhan bölgesinin özelleştirilmesi konusunu eleştirerek, oranın bir milli servet olduğunu ve özelleştirmenin kamu yararına olmadığını savundu. Özel sektörün enerji üretiminin %83’ünü yaptığına dikkat çeken Akdoğan, devletin karla çalışan bir tesisi neden özelleştirdiğini sordu. Akdoğan, bölgede üretim yapılmasının