Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, “Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleri tamamlandı. Kanun önerisinin görüşmesi öncesinde, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEM) Grup Başkanvekili Sezai Temelli, düzenlemenin “Anayasa’ya aykırı” olduğunu iddia ederek bir usul tartışması açmayı talep etti. Bunun üzerine, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, lehte ve aleyhte olmak üzere milletvekillerine söz verdi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, önerinin Anayasa’ya aykırı olmadığını, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edildiğini kaydetti. Eldemir, “Eğer teklifin herhangi bir maddesinde Anayasa’ya aykırılık iddianız varsa, maddeler görüşülürken ilgili maddeye ilişkin Anayasa’ya aykırılık önergesi verebilirsiniz. Bu önerge, tüm önergelerin başına alınır ve Genel Kurul’un takdirine sunulur.” diyerek süreç hakkında bilgi verdi.
DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ise, kanun teklifinde yer alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görev ve yetkilerini düzenleyen 9’uncu madde ile Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın yetkilerini düzenleyen 16’ncı maddeye ilişkin Anayasa’ya aykırılık önergesi verdiklerini ve bu maddelerin geri çekilmesini talep ettiklerini belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, teklifin 9’uncu maddesinde yer alan “Bakanlığın görev alanına giren konularla ilgili olarak mimarlık ve mühendislik meslek kuruluşlarına ilişkin mevzuatı hazırlamak ve bunları denetlemek” hükmüne dikkat çekerek, Anayasa’nın 124’üncü maddesinin bu kuruluşların kendi mevzuatlarını düzenleyebileceğini, Bakanlığa söz konusu konuda yetki vermediğini ifade etti. Zeybek, Anayasa’nın vermediği bir yetkinin kanunla da olsa kullanılamayacağını savundu.
Milletvekillerinin konuşmalarının ardından Meclis Başkanvekili Bozdağ, teklifin görüşmelerine devam edilmesi yönündeki tutumun değişmediğini duyurdu.
Teklifin tümü üzerinde söz alan DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu Kutevi, düzenlemenin toplumsal ihtiyaçlara ve afet risklerine karşı güvenli yaşam alanı oluşturma hedefine hizmet etmediği görüşünü dile getirdi.
İYİ Parti Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Ersin Beyaz, iktidarın acil bir şekilde yasalaştırmak istediği kanun tekliflerini geniş bir çerçevede torba kanun uygulaması ile yaptığını öne sürdü. Beyaz, acil olarak çıkarılan yasaların pek çok sorunu beraberinde getirdiğini belirterek, hızlı yasalaşma çabalarının muhalefet partisi milletvekillerinin yeterince çalışmasına ve ilgili alanların görüşlerine yer verilmesini engellediğini vurguladı. Bunun, parlamentonun asli sorumluluklarına ve demokrasinin temel gereklerine aykırı olduğunu ifade etti.
Beyaz, teklifin 26 maddeden oluştuğunu ve Köy Kanunu’nda yalnızca bir maddede değişiklik yapıldığını hatırlattı. “Bazı kanunlarda değişiklik” künyesi altında bulunan 23 maddelik kısmın kamuoyuna yeterince açıklanamadığını belirtti. Tali komisyonların sürece dahil edilmediğini, bu durumun anlaşılamaz bir kanun süreci oluşturduğunu ekledi.
MHP Giresun Milletvekili Ertuğrul Gazi Konal, kanun teklifinin köylerden şehir merkezlerine kadar geniş bir etki alanına sahip olduğunu ifade etti. Konal, düzenlemenin kırsal kalkınma, imar düzenlemeleri, kentsel dönüşüm ve çevre yönetimi gibi önemli konularda Türkiye’ye önemli katkılar sunmayı hedeflediğini bildirdi.