1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. TBMM’de Yeni Anayasa Görüşmeleri Başlıyor: MHP’nin 100 Maddelik Önerisi ve Detaylar!

TBMM’de Yeni Anayasa Görüşmeleri Başlıyor: MHP’nin 100 Maddelik Önerisi ve Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) önemli kararlar alınmak üzere gündem dolu. Yeni ve sivil bir anayasa için ilk adımlar atılacak ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi parti gruplarını ziyaret ederek yeni anayasa konusunda görüşmeler yapacak.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP tarafından hazırlanan 100 maddelik anayasa önerisinde Cumhuriyet’in temel ilkelerine aykırı hiçbir madde olmadığını vurguladı. Yıldız, MHP’nin yeni anayasa tasarısında vatandaşlığı düzenleyen 66. maddenin değiştirilmesine karşı olduklarını belirtti ve özgürlüklerin kısıtlamaların istisna olacağını vurguladı.

Yıldız, Sözcü gazetesine verdiği röportajda 1961 Anayasası’nın Kurucu Meclis tarafından, 1982 Anayasası’nın ise Danışma Meclisi tarafından hazırlandığını hatırlattı. Ayrıca, 1982 Anayasası’nda yapılan 19 değişikliğe rağmen anayasanın dilinin hala düzeltilmediğine dikkat çekti. Yıldız, örneğin milletvekili yemin metnindeki anlam karmaşalarını gidermeye yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Anayasanın sistematik yapısının bozulduğunu savunan Yıldız, sivil ve demokratik bir anayasanın halka sunulması gerektiğini vurguladı. Meclis’ten geçecek olan yeni anayasanın halk oylamasına sunulması gerektiğini belirten Yıldız, son kararın halkın olması gerektiğini ifade etti.

MHP’nin 100 maddelik anayasa teklifinde yer alan bazı önemli düzenlemeler ise şu şekilde sıralandı: Anayasada yer alan il esasının korunması, cumhurbaşkanı yardımcılığının iki ile sınırlandırılması, hükümet programının TBMM’ye sunulması, milletvekili dokunulmazlığının yeni esaslara bağlanması, TBMM Başkanının tarafsızlığının sağlanması ve Merkez Bankası’nın anayasal statüye kavuşturulması gibi düzenlemeler öne çıktı.

Öte yandan, dokunulmaması gereken ve değiştirilemeyecek maddeler arasında Türkiye Devleti’nin Cumhuriyet olduğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel nitelikleri, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü ve Türk vatandaşlığı konuları yer aldı. Bu maddeler arasında yer alan 66. madde ise Türk vatandaşlığına dair temel ilkelere vurgu yaparak vatandaşlık konusundaki esasları belirlemekte.

Sonuç olarak, TBMM’de gündemde olan yeni anayasa çalışmaları önemli aşamalara gelmiş durumda ve MHP’nin önerileriyle yeni bir anayasanın hayata geçirilmesi için adımlar atılmaya başlanmış durumda.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’de Yeni Anayasa Görüşmeleri Başlıyor: MHP’nin 100 Maddelik Önerisi ve Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin