1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. TBMM’de Yoğun Hafta: Kentsel Dönüşüm ve Enerji

TBMM’de Yoğun Hafta: Kentsel Dönüşüm ve Enerji

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara (İGFA) – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, kentsel dönüşüm, yapı denetimi ve güneş enerji santralleri ile ilgili düzenlemeleri içeren önemli bir kanun teklifinin görüşmelerine başlayacak. TBMM, haftalık çalışmalarına 26 Kasım Salı günü başlayacak ve ilk olarak Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ele alacak.

Bu teklif ile köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olan ancak evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayan veya taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine, 31 Aralık 2028’e kadar ek süre tanınacak. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde inşa edilen daimi veya geçici tüm izinsiz yapılar ile çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idareleri tarafından yıkım kararı alına bilecek.

Bu arada, özel bütçe kapsamındaki Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na yapılan arsa ve arazi teslimlerinin, katma değer vergisinden istisna tutulması önerilmektedir. Ayrıca, güneş ve rüzgar enerjisi santrallerinin, Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un kapsamı dışında tutulması planlanmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşlarının sayısını belirleyecek ve bu konudaki düzenlemeleri gerçekleştirecektir.

TBMM’nin resmi internet sitesinde belirtilen bilgilere göre, yapı denetim kuruluşlarına yönelik idari müeyyidelerin uygulanması durumunda, verilecek idari para cezası en az 50 bin lira olacağı ifade edilmektedir. Ayrıca, yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunun yeni işler almasını engelleyen veya görevini kötüye kullanan ortakları, yöneticileri, mimar, mühendisler ve diğer teknik personel ile laboratuvar görevlileri 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yaptırıma tabi olabileceklerdir.

Bunların yanı sıra, Türkiye Çevre Ajansı, faaliyetlerini sürdürmek amacıyla şirketler kurma yetkisine sahip olacak ve bu şirketlere ortak olabilecektir. Bu durum, çevresel projelerin yürütülmesi ve izlenmesinde önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Öte yandan, Kadına Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, ikinci toplantısında çalışma takvimini belirleyerek, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yürütülecek çalışmaların planlanmasına katkıda bulunacaktır. Bu toplantılar, kadına yönelik şiddeti önleme ve ayrımcılık ile mücadele etme konularında etkili stratejilerin geliştirilmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Bu hafta TBMM’de gerçekleşecek olan bu önemli görüşmeler, ülkenin kentsel dönüşüm politikaları ve yapı denetim pratikleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi kritik konulara dair gerçekleştirilecek olan çalışmaların da büyük bir önemi bulunmaktadır. Bu hafta, TBMM’nin yoğun gündemi, yasalar ve sosyal adalet konularında önemli adımlar atılması açısından dikkatle takip edilecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’de Yoğun Hafta: Kentsel Dönüşüm ve Enerji
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin