1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. TBMM’den Ateşli Silahlar İçin Yeni Düzenleme!

TBMM’den Ateşli Silahlar İçin Yeni Düzenleme!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, ateşli silahların ve yetkisiz çakarların kullanımına ilişkin ceza hükümleri ile iç güvenlik alanında düzenlemeler içeren 46 maddelik “Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ilk bölümünü onayladı. Ancak, mülkiye müfettişlerine soruşturma yetkisini veren 3. madde bu tekliften çıkarıldı.

İÇİŞLERİNİN ONAYIYLA KESİNEŞECEK

Genel Kurul’da yapılan oylama sonucunda kanun teklifine yeni bir madde eklendi. Bu değişiklik, Sahil Güvenlik Kanunu’ndaki bazı düzenlemeleri içeriyor. Buna göre, eğer sahil güvenlik personeli geçmişte devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya karşı suçlardan veya haklarında belirtilen suçlardan mahkum olmuşsa, onların ilişiği İçişleri Bakanı’nın onayı ile sonlandırılacak. Bu durum, ertelenmiş veya seçenekli yaptırımlara çevrilmiş, affa uğramış veya Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesinde belirtilen süreleri geçmiş olan suçlar için geçerli olacak.

Önergenin gerekçesinde, “2692 sayılı Sahil Güvenlik Kanununun 21. maddesinde yapılan değişiklik ile Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan subay ve astsubayların, devletin şahsiyetine karşı suçlardan veya kasten işledikleri bir suçtan hapis cezasına mahkum olmaları durumunda ilişkilerinin kesilmesi amaçlanmaktadır” açıklamasına yer verildi.

YENİDEN BELİRLENECEK

Kanun teklifinin 2. maddesi, kaymakam adaylarının mesleğe kabulü ile ilgili uygulama usul ve esaslarının İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceğini öngörüyor. Ayrıca, mülki idare amirlerinin İçişleri Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar ve diğer kamu kurumlarıyla geçen hizmet süreleri, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı’nda geçen sürelerinin hesabına dahil edilecek.

4 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Teklifin 7, 11 ve 12. maddeleri ile ateşli silahlar ile ilgili ana veya balistik önemi haiz parçaların yasa dışı yollarla ülkeye sokulmasına, üretilmesine, satılmasına ya da bulundurulmasına karşı etkin önlemler getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, kurusıkı silahların gerçek silah haline getirilmesinin engellenmesi amacıyla, silah mermileri veya bu parçalardan herhangi birini satın alan, taşıyan ya da bulunduranlar için iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, 21 Kasım 2024 tarihinde saat 14.00’te toplanmak üzere TBMM Genel Kurulu’nu kapattı. Bu düzenlemeler, Türkiye’nin iç güvenlik politikaları ve silah yasalarını sıkılaştırma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’den Ateşli Silahlar İçin Yeni Düzenleme!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin