İktidarın tasarruf tedbirleri adı altında belediyelere genel aydınlatma giderlerinin yüklenmesi girişimi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geri çevrildi. Torba yasa teklifiyle belediyelerin genel aydınlatma giderlerine 3 kat artış öngören ve Cumhurbaşkanına bu artışı 6 kata kadar çıkarma yetkisi veren maddenin tepki çekmesi üzerine, hem iktidar kanadından hem de muhalefetten gelen ortak önergelerle madde tekliften çıkarıldı. Muhalefet, seçmenin cezalandırılacağını belirtirken, düzenleme genel olarak eleştirildi. Bu kararın ‘yumuşama’ siyasetinin bir adımı olduğu yorumları yapıldı.
Genel aydınlatma giderlerinin büyükşehirlerde yüzde 10, diğer belediyelerde yüzde 5 oranında kesilerek karşılandığı mevcut düzenleme iptal edilseydi, bu oranlar 3’e katlanarak yüzde 30 ve yüzde 15 seviyelerine çıkarılacaktı. Ayrıca Cumhurbaşkanının bu oranı iki katına kadar artırabilme yetkisiyle belediyelerin elektrik faturası önemli ölçüde yükselecekti. Ancak yapılan eleştiriler ve muhalefetin yoğun tepkisi sonucunda, bu düzenleme komisyondan çıkarılarak tekliften kaldırıldı.
Komisyon görüşmelerinde ‘çifte maaş’ düzenlemesinin de eleştirilmesi üzerine, maddede değişiklik yapılması kararlaştırıldı. AKP’li Orhan Yeğin önerisiyle, bürokratlar için TC kimlik numarasıyla doğrulama yapılması ve çifte maaşı önlemek amaçlandı. Komisyon gece yarısına kadar süren görüşmelerin ardından bu düzenlemeyi de kabul ederek, genel kurula sunulmasına karar verdi.
Elektrik faturalarının artması ve ‘çifte maaş’ uygulamasının düzenlenmesine ilişkin alınan kararlar, yasama sürecinde muhalefetin etkili rol oynamasının bir sonucu olarak değerlendirildi. Belediyelerin ekonomik durumlarını olumsuz etkileyeceği düşünülen düzenlemelerin geri çekilmesi, kamuoyunda memnuniyetle karşılandı. Taraflar arasında yapılan uzlaşma ile, tartışmalı maddelerin tekliften çıkarılması, siyasi arenadaki gerilimi azaltıcı bir adım olarak değerlendirildi.