1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. TBMM’den Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda Değişiklik! Öğretmenlere Getirilen Kısıtlamalar ve Cezalar İşte Detaylar!

TBMM’den Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda Değişiklik! Öğretmenlere Getirilen Kısıtlamalar ve Cezalar İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Ekim 2024’te yeni yasama dönemine başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), ilk olarak Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda değişiklikler yapmaya karar verdi. Yapılan değişiklikler, öğretmenler ve yöneticiler hakkında Devlet Memurları Kanunu disiplin hükümlerine eklemeler içermekte olup, son yıllarda sosyal medyada tartışma yaratan konuları ele almaktadır.

Öğretmenlere ‘fenomenlik’ kısıtlaması getirilmesi, çocuklar arasında ilgi çekici olay ve diyalogları sosyal medyada paylaşan öğretmenlerin belirli kısıtlamalara tabi tutulmasını sağlayacak. Öğretmenlerin mevzuat gereğince belirlenen alanlar dışında kayıt yapması ve paylaşmasının yasaklanması öngörülmektedir. Özellikle son yıllarda öğrenciler arasında yaşanan ve paylaşılması uygun görülmeyen içeriklerin öğretmenler tarafından sosyal medyada dolaşıma sokulması büyük tepki çekmiştir. Bu düzenleme ile öğretmenlerin bu tür paylaşımlarla etkileşim toplamasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Ücretli ders veren öğretmenlerin maaşlarında kesinti yapılacak olması da kabul edilen 3 madde arasında dikkat çeken bir diğer husustur. Mevzuata aykırı şekilde öğrencilere menfaat karşılığı özel ders veren veya ders için yönlendirme yapan öğretmenlere para cezası verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu madde kapsamında, öğrencilerin başarı değerlendirmesinde adaletsizlik yapan, olumsuz örnek olabilecek söz ve davranışlarda bulunan ve özel ders karşılığında menfaat sağladığı belirlenen öğretmenlerin aylıklarından kesinti yapılacaktır.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na yapılan bu değişikliklerin amacı, öğretmenlerin sosyal medyada yapılan paylaşımlarına daha fazla denetim getirerek öğrencilere zarar verici içeriklerin dolaşıma girmesini engellemek ve öğretmenlerin etik davranış standartlarına uyum sağlamasını sağlamaktır. Bu düzenlemelerle, eğitim sektöründe disiplin ve etik kuralların önemine vurgu yapılmakta ve öğretmenlerin mesleki itibarlarını korumaları ve güçlendirmeleri amaçlanmaktadır.

TBMM’nin aldığı bu kararlar, eğitim alanında yaşanan sorunların çözümüne yönelik önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir. Öğretmenlerin mesleki etik kurallara daha fazla dikkat etmeleri ve öğrencilerin yanlış yönlendirilmemesi için yapılan düzenlemeler, eğitim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde işlemesine katkı sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’den Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda Değişiklik! Öğretmenlere Getirilen Kısıtlamalar ve Cezalar İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin