1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. TBMM’den Türk Silahlı Kuvvetleri Somali’ye mi gidiyor?

TBMM’den Türk Silahlı Kuvvetleri Somali’ye mi gidiyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Türkiye ile Somali arasındaki savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Somali’nin deniz yetki alanları dahil olmak üzere belirlenecek bölgelerinde iki yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ele alındı. CHP ve DEM Parti’nin ‘hayır’ oyu kullandığı tezkere kabul edildi. Tezkerede, Somali ile Türkiye arasındaki dostane ilişkiler ve stratejik önemi vurgulandı.

Somali Federal Hükümeti’nin egemenliği ve bağımsızlığını güçlendirmek amacıyla savunma ve güvenlik kuvvetlerinin yeniden yapılandırma çalışmaları devam ederken terörle mücadele operasyonlarına destek sağlamak önem arz etmektedir. Türkiye, Somali halkıyla olan yakın ilişkileri çerçevesinde siyasi, sosyal, ekonomik ve güvenlik alanlarında iş birliği yapmaktadır.

İki ülke arasında yürürlükte bulunan askeri işbirliği anlaşmaları doğrultusunda Somali’nin güvenliği ve istikrarına destek olunmakta ve Somali savunma ve güvenlik kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması için uluslararası destek sağlanmaktadır. Türkiye, bölgede seyreden Türk bayraklı ticari gemilerin emniyetini sağlamak ve insani yardım faaliyetlerine destek vermek için faaliyet göstermektedir.

Somali ekonomik zorluklarla karşı karşıya olmasına rağmen deniz kaynaklarını kontrol altına alarak ekonomisine kazandırmayı hedeflemektedir. Bu amaçla Türkiye ile Somali arasında Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalanmış ve Somali’nin terörle mücadelesine destek sağlanması gerektiği ifade edilmiştir.

Somali Federal Hükümeti, Türkiye’ye terörle mücadele ve deniz güvenliği alanlarında destek talep etmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Somali’nin deniz yetki alanları dahil olmak üzere belirlenecek bölgelerinde görevlendirilmesi kararı, uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde alınmıştır. Bu iş birliği ile Somali ekonomisinin güçlenmesi, bölgede istikrarın sağlanması ve uluslararası barışa katkıda bulunulması hedeflenmektedir.

Sonuç olarak, Türkiye’nin Somali ile olan işbirliği, bölgesel istikrara ve güvenliğe önemli katkılar sağlamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Somali’nin terörle mücadelesine ve deniz güvenliğine destek vermesi, iki ülke arasındaki dostluğun güçlenmesine ve uluslararası barışın korunmasına katkıda bulunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’den Türk Silahlı Kuvvetleri Somali’ye mi gidiyor?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin