1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. TBMM’nin Yeni Anayasa Süreci: Yeni Model ve Toplumsal Katılım İle Başlıyor!

TBMM’nin Yeni Anayasa Süreci: Yeni Model ve Toplumsal Katılım İle Başlıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM, yeni yasama yılına 1 Ekim tarihinde başlayacak ve bu dönemde anayasa değişiklik çalışmaları en önemli Gündem maddelerinden biri olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28’inci Dönemde sivil bir anayasa yapılması gerektiğini vurgulayarak Meclis’in bu görevi yerine getirmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi partilerle görüşerek anayasa sürecini başlatmış ancak muhalefetten yanıt alamamıştır.

Muhalefetin samimiyetsiz tavrı nedeniyle TBMM Başkanı ve AK Parti, yeni bir model arayışına girmiştir. Önerilen modelde, toplumun her kesiminin anayasa değişiklik önerilerini sunabileceği bir süreç işletilecektir. Bu kapsamda, siyasi partilerden sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere ve meslek kuruluşlarına kadar her kesimden öneriler toplanacak ve bir havuzda bir araya getirilecektir.

Önerilerin havuzda toplanması ile toplumun ne tür bir anayasa istediği daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Yeni anayasa değişiklik önerileri, belirli bir süre içinde TBMM’ye iletilmesi için planlanmaktadır. Ardından, TBMM Başkanlığı partilere bir komisyon kurup önerileri değerlendirmeleri çağrısında bulunacaktır. Komisyon, toplanan öneriler üzerinden yeni bir anayasa metni hazırlayacak ve bu süreçte teknik bir heyetin önerileri birleştirmesi de dikkate alınmaktadır.

Yeni anayasa hazırlık sürecinde toplumun katılımı ve desteği büyük önem taşımaktadır. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bu süreçte tüm kesimlerin fikirlerini ve önerilerini dikkate alacaklarını açıklamıştır. Bu doğrultuda, daha katılımcı, demokratik ve sivil bir anayasa oluşturulması hedeflenmektedir. TBMM’nin yeni yasama yılı, ülkenin demokratik yapı ve anayasa ihlalleriyle olan geçmiş deneyimleri göz ardı ederek, toplumun beklentileri doğrultusunda adil ve kapsayıcı bir anayasa yapım sürecine girmesi beklenmektedir. Bu süreçte herkesin katkısıyla, yeni bir anayasa metni ortaya konulması ve ülkede demokratik yollarla kalıcı çözümler üretilmesi amaçlanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’nin Yeni Anayasa Süreci: Yeni Model ve Toplumsal Katılım İle Başlıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin