1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. TBMM’ye Yollanacak Yeni Vergi Paketinde Yurt Dışı Çıkış Harcı İçin Zam İddiası: İktisatçılardan, Milletvekillerinden ve Turizmcilerden Tepki!

TBMM’ye Yollanacak Yeni Vergi Paketinde Yurt Dışı Çıkış Harcı İçin Zam İddiası: İktisatçılardan, Milletvekillerinden ve Turizmcilerden Tepki!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM’ye gelmesi beklenen vergi düzenlemelerini içeren pakette yurt dışı çıkış harcı için zam yapılmasına dair düzenleme de olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı Yurt dışı çıkış harcı için 3 bin TL ve her yıl değerleme oranında artış önerisinde bulundu. Vergi düzenlemesine yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor.

Yurt dışı çıkış harcı mevcut durumda 150 TL olarak alınıyor. Özellikle son dönemde artan çıkış harcına ilişkin 2023 yılında 1 milyar 311 milyon lira, 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira tahsilat yapıldı. Yurt dışı çıkış harçlarının 15 TL’lik bölümü TOKİ’ye aktarılıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 24 Mayıs 2024 tarihli ‘2024 yılı kanun çalışmaları sunumu’ metninde, yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL’ye yükseltilmesi önerildi. Taslak metinde, Cumhurbaşkanına verilen yetkinin harcın her yıl değerleme oranında artırılmasını sağlaması önerisi yer aldı.

Haberlerde yer alan iddialara göre kurban Bayramı tatili sonrasında TBMM’ye sunulacak olan vergi düzenlemelerini içeren pakette yurt dışı çıkış harcına zam yapılması bekleniyor. Ancak doğruluk durumu netlik kazanmamış durumda.

Yurt dışı çıkış harcı uygulamasının arkasında, Türk vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerinin artması ve harcamalarının artması yatıyor. Gelir etkisinin 12,5 milyar TL olması tahmin edilen yeni düzenleme, farklı kesimlerden tepki almaya devam ediyor.

Çeşitli sosyal medya platformlarında ve siyasetçilerin açıklamalarında yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL’ye çıkarılmasına yönelik eleştiriler yükseliyor. İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu’nun yaptığı kanun teklifi de bu eleştirilere bir yanıt niteliğinde. Turizm sektörü ve sınır ticareti ile uğraşan kesimlerin endişeleri de devam ediyor. Güneydoğu’da yer alan ticaret ve sanayi odaları, yurt dışı çıkış harcının artırılmasının bölgedeki ekonomik dengeleri olumsuz etkileyeceği konusunda endişelerini dile getiriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’ye Yollanacak Yeni Vergi Paketinde Yurt Dışı Çıkış Harcı İçin Zam İddiası: İktisatçılardan, Milletvekillerinden ve Turizmcilerden Tepki!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin