Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Albaraka İslami Finans Zirvesi’nin resmi açılış töreninde yaptığı konuşmada enflasyonun önemine vurgu yaptı. Karahan, mayıs ayında manşet enflasyonun baz etkisiyle tepe noktasına ulaşacağını ancak sonrasında belirgin bir düşüş yaşanacağını belirtti. Pandemi sonrası dönemde enflasyonu etkileyen faktörleri açıklayan Karahan, pandemi ile birlikte artan enerji fiyatları ve arz zinciri sorunları nedeniyle enflasyonun yükseldiğini söyledi. Ancak ilerleyen dönemde yüksek talebin etkisiyle talep koşullarının değiştiğini ve cari işlemler dengesinde bozulmalar yaşandığını ifade etti.
Karahan, geçtiğimiz haziran ayında başlatılan parasal sıkılaşma politikasının finansal koşullara yansıdığını ve Türk lirası varlıkların getirisinin arttığını belirtti. Aynı zamanda cari açığın da azaldığını ve Merkez Bankası’nın rezervlerinin artarak döviz likiditesinde iyileşme sağlandığını söyledi. Karahan, enflasyonun ilk yarısında artmasını beklediklerini ancak sonrasında belirgin bir düşüş yaşanacağını tekrarladı. 2024 yılında enflasyonun yüzde 38’e, 2025 yılında yüzde 14’e ve 2026 yılında tek haneli seviyelere gerilemesini öngördüklerini açıkladı.
Karahan, uygulanan dezenflasyon politikasının iç talepteki dengelenme, enflasyon beklentilerindeki düzelme ve Türk lirası cinsi finansal varlıklara olan talebin artmasıyla destekleneceğini belirtti. Ayrıca maliye politikalarının da dezenflasyon sürecine destek olacağını ifade etti. Sonuç olarak, TCMB’nin dezenflasyon sürecini kararlılıkla sürdüreceğini ve sıkı para politikası duruşunu koruyacağını vurguladı. Karahan, enflasyonun düşürülmesi ve fiyat istikrarının sağlanmasının TCMB’nin temel görevi olduğunu hatırlattı ve bu doğrultuda hareket ettiklerini sözlerine ekledi.