1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonla Mücadele Kararlılıkla Devam Edecek!

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonla Mücadele Kararlılıkla Devam Edecek!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 92. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, Bankanın İdare Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda TCMB Başkanı Fatih Karahan, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini belirtti. Karahan, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bozulma öngörüldüğünde ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını açıkladı.

Karahan, 2023’ün, Cumhuriyet’in 100. yılının kutlandığı bir yıl olacağını belirterek, TCMB’nin toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarını sağlayarak sunacağının bilinciyle faaliyetlerini yürüttüğünü ve bu yönde kararlı adımlar attığını ifade etti. Geçen yıl küresel iktisadi faaliyetlerin zayıf seyrettiğini ve Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerde büyüme oranlarının gerilediğini vurgulayan Karahan, küresel enflasyonun belirgin şekilde gerilediğini ancak hedeflerin üzerinde kaldığını söyledi. Bu durumda enflasyonun hedefin üzerinde seyrettiği ülkelerde parasal sıkılaştırmanın devam ettiğini belirtti.

Geçen yıl Türkiye’de iç talepten kaynaklı güçlü iktisadi faaliyetin ikinci yarıda ivme kaybettiğini ancak gücünü koruduğunu açıklayan Karahan, üretimde hizmet sektörünün büyümesinin temel sürükleyici olduğunu aktardı. Karahan aynı zamanda enflasyonun artışında etkili olan unsurları sıralayarak, enflasyonun yıl sonunda yüzde 64,8 seviyesinde tamamlandığını belirtti.

Geçen yıl haziran ayında başlatılan güçlü parasal sıkılaştırma sürecine değinen Karahan, politika faizini yükselterek sıkılaştırmayı sürdürdüklerini ifade etti. Karahan, enflasyondaki artışı engellemek amacıyla politika faizini yükselttiklerini, ancak enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini açıkladı.

Karahan, mart ayında politika faizini artırarak enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergileyeceklerini belirtti. Önümüzdeki dönemde enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonomik istikrarın sağlanması için para politikalarının sıkı bir şekilde uygulanacağını ifade etti.

Karahan, enflasyonun düşürülmesi için alınan politika kararlarının etkin bir şekilde iletilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, fiyat istikrarını sağlama temel amacı doğrultusunda politika kararlarını paydaşlarla paylaşarak etkili bir beklenti yönetimi sağladıklarını belirtti. Karahan ayrıca teknolojik altyapının güçlendirilmesi ve dijital projelerin hayata geçirilmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Karahan, TCMB’nin temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ve enflasyonu tek haneli rakamlara çekerek orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırmayı amaçladıklarını ifade etti. Karahan, gelecek dönemde de para politikalarının sıkı bir şekilde uygulanacağını ve enflasyonun kontrol altına alınması için gerekli adımların atılacağını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonla Mücadele Kararlılıkla Devam Edecek!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin