1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TCMB’den Enflasyon Uyarısı: Dezenflasyon Sürecinde Riskler Devam Ediyor!

TCMB’den Enflasyon Uyarısı: Dezenflasyon Sürecinde Riskler Devam Ediyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son PPK toplantısının özetini yayımladı. Bu özette, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının hala dezenflasyon süreci için risk unsuru olmaya devam ettiği vurgulandı. Ayrıca, öncü göstergelerin, mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici enflasyonunun yavaşlayacağı yönünde işaretler verdiği belirtildi.

Merkez Bankası, politika faizini %50’de tutarken, önümüzdeki dönemde sıkılaştırma ifadesini kaldırdı. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit etti. Tüketim göstergelerine genel anlamda bakıldığında, yurt içi talepteki yavaşlamanın hala devam ettiği gözlemlendi. Anket göstergeleri, imalat sanayi firmalarının istihdam beklentilerinde düşüş olduğunu gösterdi. Ayrıca son üç ayda gerileyen tüketim malı ithalatının Ağustos ayında arttığı ve eğitim hizmetleri fiyatındaki artışın yılın son çeyreğinde yavaşlayacağı belirtildi.

Toplantıda, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından hala risk unsuru olduğu ifade edildi. Öncü göstergeler, Eylül ayında tüketici enflasyonunun yavaşlayacağına işaret etti. Gıda fiyatlarının artmasına rağmen hizmet enflasyonunda iyileşme bekleniyor. Politika faizinin sabit tutulmasına rağmen enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergilendi.

Kurul, para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talep dengelenmesi, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerinde düzelme yoluyla aylık enflasyonun düşmesine yardımcı olacağını belirtti. Aylık enflasyonun düşmesi ve enflasyon beklentilerinin hedef aralığına ulaşana kadar sıkı para politikası uygulanacak. Ancak, belirgin ve kalıcı bir enflasyon bozulması durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TCMB’den Enflasyon Uyarısı: Dezenflasyon Sürecinde Riskler Devam Ediyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin