Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) Türk Lirası (TL) mevduata geçişin desteklenmesi ve KKM hesaplarının azaltılmasına yönelik adımlarına devam etmekte. Bankalar tarafından alınan talimatlara göre, KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı politika faiz oranının yüzde 80’inden yüzde 70’ine indirilmiştir. Ayrıca, vade sonunda TCMB tarafından ödenecek kur farkı tutarı yine politika faizi esas alınarak hesaplanmaya devam edecektir.
Yapılan düzenleme ile artık yeni açılacak ve yenilenen hesaplara “ek getiri” adı altında herhangi bir ödeme yapılamayacak. Bu adımın amacı KKM hesaplarında azalmayı hızlandırarak Türk Lirası mevduatın payını artırmak olarak belirlenmiştir. Bu yeni uygulama talimatları 22 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
Önceden KKM hesaplarında uygulanan faiz oranı alt sınırı, politika faizi yüzde 50 iken yüzde 80’i seviyesinde yüzde 40’a karşılık gelmekteydi. Bu seviye yeni düzenleme ile yüzde 35’e çekilmiştir. Bu değişikliklerle birlikte TCMB, TL mevduatı teşvik ederek KKM hesaplarının azalmasını hedeflemektedir.
Bu adımın ekonomiye etkileri üzerindeki tartışmalar devam etmektedir. Bazı uzmanlar, TL mevduatın artmasının ekonomiye canlılık getireceğini ve döviz rezervlerini artıracağını belirtirken, bazıları ise bu adımın yatırımcıları alternatif yatırım arayışına yönlendirebileceğinden endişe duymaktadır. Ancak TCMB, bu politikalarla enflasyon ve döviz kurlarını kontrol altında tutarak ekonomiye destek olmayı hedeflemektedir.
Sonuç olarak, TCMB’nin KKM hesaplarına yönelik aldığı yeni politika kararlarıyla Türk Lirası mevduatı teşvik edilerek döviz hesaplarının azaltılması amaçlanmaktadır. Bu adımların ekonomiye olan etkileri yakından takip edilmekte ve uzmanlar tarafından farklı şekillerde yorumlanmaktadır. Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri zaman içerisinde netlik kazanacaktır.