1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TCMB’nin Raporuna Göre Hizmet Enflasyonunda Bayram Etkisi!

TCMB’nin Raporuna Göre Hizmet Enflasyonunda Bayram Etkisi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası, nisan ayı enflasyon verilerinin ardından aylık fiyat gelişmeleri ile ilgili raporunu 3 Mayıs’ta yayınladı. Türkiye İstatistik Kurumu’ne göre, nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 3,18 artış gösterdi ve yıllık enflasyon yüzde 69,80 seviyesine yükseldi.

Rapora göre, hizmet grubunda aylık fiyat artışı yüksek seyirde devam etmekte. Özellikle ulaştırma hizmetlerinde görülen güçlü artış, aylık enflasyonda bayram etkisi hissettirdi. Gıda grubunda ise işlenmemiş gıdaların fiyatlarındaki artışın sürmesine karşın işlenmiş gıda enflasyonunda ılımlı bir seyir gözlendi.

Temel mal grubunda ise mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık fiyat artışı yavaşlama eğiliminde. Otomobil fiyatlarındaki ılımlı artışın etkisiyle dayanıklı mal grubunda fiyatlar arttı. Enerji grubundaki fiyatlar, Türk lirası cinsinden petrol fiyatlarındaki artışlarla birlikte akaryakıt fiyatlarındaki artışın doğal gaz fiyatlarındaki düşüşle dengelendi.

Üretici fiyatlarındaki güçlü artış devam ederken, yıllık enflasyon da artış gösterdi. Ana sanayi grupları incelendiğinde, fiyat artışlarının genel olarak yayıldığı ve sermaye malları dışında kalan gruplarda daha belirgin olduğu görüldü. Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilere göre, B ve C göstergelerinin aylık artış oranlarının zayıflama eğiliminde olduğu ancak Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde kalmaya devam ettiği belirtildi.

Merkez Bankası’nın raporunda öne çıkan değerlendirmeler, nisan ayı enflasyon verilerine dayanarak yapıldı. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar, enflasyonun yükselmesinde etkili oldu. Diğer taraftan, hizmet sektöründe yaşanan fiyat artışları da enflasyonu olumsuz etkiledi.

Sonuç olarak, Merkez Bankası’nın raporuna göre enflasyonun belirli gruplarda yükselme eğiliminde olduğu ve bu durumun ekonomiye etkilerinin takip edilmesi gerektiği vurgulandı. Yıllık enflasyonun artış kaydetmesi, ekonomi politikalarının enflasyonla mücadelede daha fazla önlem alınmasını gerektirebilir. Bu nedenle, fiyat artışlarının kontrol altına alınması ve enflasyonun hedeflenen seviyelere geri çekilmesi için gerekli adımların atılması önem arz etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TCMB’nin Raporuna Göre Hizmet Enflasyonunda Bayram Etkisi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin