1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Tek Boa Türü Kum Boası Yavrusu Görüntülendi!

Tek Boa Türü Kum Boası Yavrusu Görüntülendi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anatomi araştırmacısı olan ve yaban hayatı fotoğrafçısı ve gözlemcisi Dr. Ayşe Yılmaz, Türkiye’nin Ege coğrafyasında kum boası olarak da bilinen mahmuzlu yılan türünün yavrusunu başarılı bir şekilde görüntüledi. Mahmuzlu yılanın Türkiye’de yaşadığı gerçeğinin pek bilinmediğine işaret eden Dr. Yılmaz, “Bu tür, Boagiller familyasına aittir. Yeryüzündeki en büyük yılan olan yeşil anakonda ile aynı familyadan gelmektedir. Bu yılanlar tamamen zehirsizdir ve avlarını boğarak öldürürler. ‘Boa’ kelimesi, Türkçe ‘boğmak’ kelimesinden gelmemektedir. Latince ‘boa’ kelimesi, etimolojik olarak ‘büyük yılan’ anlamına gelmektedir” şeklinde konuştu.

Dr. Yılmaz, bu türün genellikle kaya altları, kütük altları ve fare delikleri gibi habitatlarda yaşadığını ve kemiriciler ile sürüngenleri avladığını belirtti. Yetişkin mahmuzlu yılanların nadiren 80 santimetreye ulaşabildiği ancak genellikle 45-55 santimetre uzunluğunda olduğu bilgisini verdi. Piton, boa ve anakonda gibi konstriktör yılanların aslında boğmak yerine avlarının kan dolaşımını engelleyerek avladığını ifade eden Dr. Yılmaz, avın ölüm nedeninin genellikle solunum yetmezliği değil dolaşım yetmezliği olduğunu aktardı.

Mahmuzlu yılanın Orta ve Doğu Karadeniz dışında Türkiye genelinde dağılım gösterdiğini belirten Dr. Yılmaz, popülasyonlarının habitat kaybı ve insanlar tarafından öldürülmeleri nedeniyle azaldığına dikkat çekti. Yılanların insan avcıları olmadığını ve genellikle insanlardan kaçmaya çalıştığını söyleyen Dr. Yılmaz, özellikle Karadeniz bölgesinde faaliyet gösterirken yılanlardan korunmak için uzun eldivenler, çizmeler ve uzun pantolonlar gibi koruyucu giysiler giymenin önemine vurgu yaptı. Son olarak, ekolojik dengeyi korumak için yılanları öldürmemek gerektiğini ve onların doğanın bir parçası olduğunu kabul etmek gerektiğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tek Boa Türü Kum Boası Yavrusu Görüntülendi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin