Ticaret Bakanlığı ekipleri, İstanbul’un tüm ilçelerinde yerel ve ulusal marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimlerde, ürünlerin etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farkın yanı sıra etiket fiyatındaki değişim tarihi ve ürünün önceki fiyatı da incelendi. Ayrıca, manav reyonundaki meyve ve sebzelerin menşei ve geliş fiyatı bilgisi Hal Kayıt Sistemi üzerinden kontrol edildi.
İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, Ümraniye’de yapılan denetimler sırasında yaptığı açıklamada, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun kapsamında haksız fiyat ve stokçuluk alanlarında denetimlerin devam ettiğini belirtti. Menteşe, Temmuz ayı içinde yapılan denetimlerde 6 bin 498 firma ve 85 bin 464 ürün incelendiğini, bu incelemeler sonucunda 9 bin 751 ürünle ilgili mevzuata aykırılık tespit edildiğini ve buna yönelik idari işlem tesis edildiğini ifade etti.
İstanbul’da 19 günlük süreçte 3 bin 12 yerel ve ulusal markette yapılan denetimlerde toplamda 70 bin 693 ürün incelendi. Menteşe, alım ile satım arasında anormal bir artış gözlenen ürünlerle ilgili bilgi ve belge talep edildiğini ve bu belgelerin incelenmesinin ardından aşırı artış tespit edilen ürünlerin Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na yönlendirildiğini söyledi.
Menteşe, CİMER’e gelen şikayetlerin de değerlendirildiğini belirterek, Temmuz ayı içinde 361 CİMER şikayetiyle ilgili incelemeler yapıldığını ve 211 aykırılığa idari işlem tesis edildiğini açıkladı. Ayrıca, haksız fiyat artışına ilişkin yapılan denetimler kapsamında 5 bin 103 ürünle ilgili bilgi ve belge talep edildiğini, bu ürünlerden 97 tanesinin aşırı artış gösterdiği değerlendirilen Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na yönlendirildiğini de ekledi.
Menteşe, künye bilgisinin önemine dikkat çekerek, Hal Kayıt Sistemi’nde kontrol edilen meyve ve sebzelerin kimlik kartları olan künyelerin incelendiğini ve künye bilgisi olmayan ürünlerin tespit edildiğini belirtti. Temmuz ayında 227 uygunsuzluk tespit edilen ürünlerle ilgili idari işlem yapıldığını ve 8 firmaya stokçuluk şikayetiyle ilgili 2 konunun Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na yönlendirildiğini aktardı. Ayrıca, 101 fırınla ilgili şikayetlerin denetlendiğini ve 34 fırına karşı işlem tesis edildiğini belirtti. İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü olarak tüketiciyi koruma konusunda ellerinden gelen çabayı göstermeye devam ettiklerini vurguladı.