1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TİGEM’den Azerbaycan’a Yüksek Rakamlar! İlk Boğa Sperması İhracatı Gerçekleştirildi

TİGEM’den Azerbaycan’a Yüksek Rakamlar! İlk Boğa Sperması İhracatı Gerçekleştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçen yıl TİGEM’in Azerbaycan’a ilk boğa sperması ihracatını gerçekleştirdiğini ve bu yıl da 9 bin doz daha sperma ihraç edildiğini açıkladı. Yumaklı, 2024-2028 döneminde hayvancılık yol haritasında suni tohumlama ve yerli sperma kullanımının teşvik edilerek verimliliğin artırılmasının önemli bir madde olduğunu belirtti. Türkiye’de yerli sperma üretiminde öncü kuruluşlardan biri olan TİGEM’in Sultansuyu Tarım İşletmesi Sperma Üretim Merkezi’nde genetik kapasitesi yüksek boğalardan sperma elde edildiğini ifade etti.

Bakan Yumaklı, TİGEM’in çiftçilere ulaştırdığı dondurulmuş spermaların hayvansal üretimde kullanılmasıyla et ve süt verimi daha yüksek büyükbaş hayvanların yetiştirildiğini belirtti. Sultansuyu Tarım İşletmesi bünyesindeki Sperma Üretim Merkezi’nde Türkiye’deki dondurulmuş boğa sperması üretiminin yüzde 38’inin gerçekleştirildiğini aktaran Yumaklı, yıllar içinde merkezin önemli bir konuma geldiğini vurguladı. Ayrıca, yeni boğaların tedariki amacıyla Boğa Anası ve Boğa Adayı Üretim Tesisi’nin projelendirildiğini ve ülke içindeki tüm sperma üretim merkezlerinin boğa ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflendiğini belirtti.

Yumaklı, Sultansuyu Tarım İşletmesi Sperma Üretim Merkezi’nde yılda 1 milyon doz sperma üretildiğini ve bugüne kadar 7,5 milyon doz dondurulmuş boğa sperması üretilen merkezden özel sektöre 5,5 milyon doz sperma satışı gerçekleştirildiğini açıkladı. TİGEM bünyesinde siyah alaca, simmental, esmer, şarole, limuzin ve Belçika mavisi ırklarından üretim yapıldığını ve ırk çeşitlendirme çalışmalarına devam edildiğini belirtti.

Yüksek kaliteli boğa sperması ihracatının genetik çeşitliliğin ve hayvan ıslahının geliştirilmesine katkı sağladığını ve Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanındaki teknolojik ve bilimsel ilerlemelerini yansıtarak küresel pazarda rekabet edebilirliğini artırdığını vurgulayan Yumaklı, sperm ihracatının ekonomik büyümeye katkıda bulunduğunu ve Türk çiftçilerine yeni pazarlar ve iş fırsatları sağladığını belirtti. Bakanlık olarak çevre ülkelerde tarımsal üretimin artırılması ve geliştirilmesine yönelik işbirliği ve desteklerin devam edeceğini aktardı.

Yumaklı’nın açıklamalarında, TİGEM’in ürettiği yüksek kaliteli spermanın Türkiye’nin tarım ve hayvancılık sektöründeki önemini ve uluslararası alanda rekabet gücünü artırdığı vurgulanırken, Türkiye’nin tarımsal üretimdeki potansiyelinin güçlendirilmesi ve dış ticaretteki rolünün artırılması için atılan adımların sürdürüleceği mesajı verildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TİGEM’den Azerbaycan’a Yüksek Rakamlar! İlk Boğa Sperması İhracatı Gerçekleştirildi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin