1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TOBB Verilerine Göre Temmuz Ayında Kapanan Şirket Sayısı Yüzde 42,9 Arttı!

TOBB Verilerine Göre Temmuz Ayında Kapanan Şirket Sayısı Yüzde 42,9 Arttı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), temmuz ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye’de kapanan şirket sayısı Haziran ayına göre yüzde 42,9 artış göstererek 2 bin 889 olarak gerçekleşti. Ayrıca aylık bazda kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 56,5, kooperatif sayısı ise yüzde 35,1 arttı. Kurulan şirket sayısı ise yüzde 47 artarak 9 bin 713 oldu, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 61,7 ve kooperatif sayısı yüzde 74,5 artış gösterdi.

Geçen yılın aynı dönemine göre temmuzda kapanan şirket sayısı yüzde 39,8 artış gösterdi. Temmuz 2023’te 2 bin 67 şirket kapanmışken bu yıl aynı dönemde bu rakam 2 bin 889 olarak kaydedildi. Bu dönemde kapanan kooperatif sayısı yüzde 12,4 artarken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 41,5 azalış meydana geldi.

2024’ün ilk 7 ayında kapanan şirket sayısı Karantina sürecinin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,3 artarak 14 bin 828 oldu. Bu dönemde kapanan kooperatif sayısı yüzde 9,1 artarken gerçek kişi ticari işletmelerde yüzde 36,8 düşüş yaşandı.

Temmuz ayında kapanan şirketlerin çoğunluğu toptan ve perakende ticaret, imalat ve inşaat sektörlerinde yer aldı. Özellikle toptan ve perakende ticaret ile motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı sektöründe kapanan şirketlerin sayısı oldukça yüksekti.

Yabancı ortak sermayeli şirketlerin kuruluş sayısında da artış görüldü. Temmuz 2024’te kurulan 681 yabancı ortaklı şirketin çoğunluğu limited şirket olarak kuruldu. Türkiye, İran, Almanya ve Çin gibi ülkelerden gelen yabancı ortaklarla kurulan şirketlerin toplam sermayesinin büyük bir kısmı yabancı sermayeli ortaklar tarafından sağlandı.

2024’ün ilk 7 ayında kurulan yabancı ortak sermayeli şirket sayısının 4 bin 507 olduğu belirlendi. Bu dönemde yabancı sermayeli ortakların toplam sermaye içindeki payı yüzde 77,1 olarak gerçekleşti. Bu verilere göre Türkiye’de iş dünyası dinamikleri sürekli değişmekte ve yeni yatırımlarla büyümeye devam etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TOBB Verilerine Göre Temmuz Ayında Kapanan Şirket Sayısı Yüzde 42,9 Arttı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin