1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Toplumun Gündemi: Türkiye Toplumsal Eğilimler Araştırması Eylül 2024 Raporu Açıklandı!

Toplumun Gündemi: Türkiye Toplumsal Eğilimler Araştırması Eylül 2024 Raporu Açıklandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan “Türkiye Toplumsal Eğilimler Araştırması Eylül 2024” raporu, toplamda 1.514 vatandaşla gerçekleştirilen bir araştırmaya dayanmaktadır. Anket çalışmasında, 18 yaş üstü seçmenlerle görüşülmüş olup, katılımcıların 761’i kadın, 752’si erkektir. En yüksek yaş grubunu 35 ila 44 yaş aralığı oluştururken, en yüksek eğitim düzeyi lise olan katılımcılar yüzde 29.2 ile çoğunluğu oluşturmuştur. Meslek dağılımında ise ev hanımları yüzde 26 ile en yüksek orana sahiptir.

Anket çalışmasında “Cumhuriyet, Saltanat ve Atatürk” konularına da değinilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik toplumun “çok olumlu” ve “olumlu” görüşlerinin toplamda yüzde 83.7 olduğu belirlenmiştir. Parti dağılımına göre en yüksek olumlu görüş oranları ise sırasıyla yüzde 97 ile CHP ve yüzde 95.9 ile İyi Parti’de gözlemlenmiştir.

Özgürlük konusunda toplumun ikiye bölündüğü tespit edilmiştir. Kendini özgür hisseden vatandaşların oranı yüzde 50.4 iken, özgür hissetmeyenlerin oranı yüzde 49.6 olarak belirlenmiştir. Parti dağılımına göre, kendini özgür hissedenlerin en yüksek oranla yüzde 78.7 ile MHP’ye; ikinci sırada ise yüzde 73.3 ile AK Parti’ye mensup vatandaşlar yer almaktadır.

Genel olarak, yapılan araştırma sonuçlarına göre Türk toplumunun Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet’e olumlu bakış açısının yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca özgürlük taleplerinin de yükselişte olduğu ve vatandaşların siyasi parti tercihlerine göre farklı eğilimler sergilediği raporlanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda Türkiye’nin toplumsal yapısının ve eğilimlerinin detaylı bir şekilde incelendiği bu araştırmanın, ülkenin geleceği ve siyasi atmosferi hakkında önemli ipuçları sunabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Toplumun Gündemi: Türkiye Toplumsal Eğilimler Araştırması Eylül 2024 Raporu Açıklandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin