Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülüyor. CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, bu süreçte yaptığı konuşmada, hükümetin Anayasa’ya aykırı uygulamalarda bulunduğunu belirtti. Erdem, “30 maddeden oluşan bu torba kanun teklifi, bu haliyle Anayasa’ya aykırılık taşımaktadır. Eğer geçerse bazı maddeleri muhtemelen Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilecektir” dedi.
Devlet Memurları Kanunu ile ilgili düzenlemelerin yanı sıra, AKP iktidarının torba kanun alışılagelen alışkanlığını eleştiren DEM Parti Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, söz konusu yasaların yasama bütünlüğünü bozduğunu ifade etti. Oluç, “Torba yasalarla hukuk devletinin dayandığı hukuki güvenilirlik, hukuki belirlilik ve hukuki tutarlılık ilkeleri açıkça ihlal edilmektedir. Bu yöntem, halkın temsilcilerinin sorunlarına çözüm bulmasını engellemektedir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, özellikle Devlet Denetleme Kurulu (DDK) denetçilerinin görev ve yetkilerinin genişletilmeye çalışıldığını vurguladı.
Oluç, bu tür düzenlemelerin toplumsal ve politik muhalefetin direncine takılmadan yasalaştırılmaya çalışıldığını söyleyerek, “Yasama etiğini ayaklar altına alan ve yasama kalitesini düşüren bu yasa yapma tekniği, halkın temsilcilerinin sorunlarına çözüm üretebilmesini engelleyen sonuçlar da doğurmaktadır” dedi. Dolayısıyla, torba yasa uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.
İYİ Parti’den Eleştiriler
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, AKP’nin torba kanunlarını eleştirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu personeline verdiği ancak yerine getirilmeyen sözleri hatırlattı. Usta, “Cumhurbaşkanı, 3600 ek gösterge ile ilgili söz vermişti. Bir kısmına verildi, ama önemli bir kısmına verilmedi. İstisnai kadrolar üzerinden memuriyete geçişin sınırlandırılması lazım; bu, haksızlıktır” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sürecinde yapılan düzenlemelerin bir kısmının Anayasa’ya aykırı olduğunu ve bu işlemlerin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesine rağmen çoğu zaman uzun sürede sonuçlandığını ifade etti. Usta, bu düzenlemelerle, genç ve yetenekli iş gücünün emekli olduğuna vurgu yaparak, “Düzgün bir devlette, emeklilikte bu kadar farklılık olamaz” dedi.
Anayasa’ya Aykırılık İddiası
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, yasama sürecinin Anayasa’ya uygun olmadığını ve iktidarın Anayasa’ya uymamakta ısrar ettiğini ifade etti. 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye atıfta bulunan Erdem, bu kararname ile Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlemeler yapılmasının önünün açıldığını ve bunun otoriterleşme sürecine katkı sunduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesi’nin iptallerinin de bu çerçevede gerçekleştiğini kaydetti.
Erdem, “Bu iktidar Anayasa’ya uymamakta ısrar ediyor. Teklifin 10, 12, 15 ve 27’nci maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getirdik. Teklif geçerse bu maddeler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilecektir” diyerek,.memurların haklarının yeterince korunmadığını da vurguladı.
Özellikle 657 sayılı Devlet Memurları Kan