19. NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) emekli General Tod D. Wolters, ABD’de Cumhuriyetçi Donald Trump’ın başkanlığa seçilmesinin ardından yeni yönetimin, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ile terör örgütü PKK/YPG arasındaki ilişkiyi incelemesini beklediğini vurguladı. Wolters, İstanbul’da düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) paneline katılarak, ABD’deki yeni Trump yönetimi ve olası dış politikası hakkında değerli değerlendirmelerde bulundu.
Wolters, Trump yönetimi ile Ankara-Washington ilişkileri üzerindeki etkiler hakkında şunları söyledi: “Bu alanda kapsamlı bir diyalog ya da son 6 ay boyunca çok fazla haber görmedim. Geçişin bütünlüğü göz önüne alındığında, tüm bu alanların olması gerektiği gibi samimi sürtüşmelere neden olma potansiyeline sahip olduğundan şüpheleniyorum.” Bu potansiyelin, rekabetten krize, oradan da açılacak çatışmalara dönüşme ihtimalini barındırdığına dikkat çekti.
Wolters, eğer yeni Trump yönetimi CENTCOM’un terör örgütü YPG/PKK ile kurulmuş olan yakın işbirliğini kapsamlı bir şekilde incelemeye karar verirse, bu durumu destekleyeceğini belirtti. “Yeni yönetimin, CENTCOM’un şu anda PKK/YPG ile olan ilişkisini incelemesini bekliyorum. Sonucun ne olacağını bilmiyorum ama CENTCOM’un bu noktada ne gördüğü, ABD’nin nerede durduğu üzerine, Türkiye, NATO ve ABD Avrupa Komutanlığı’nın (USEUCOM) nasıl devreye girdiği arasında bir diyalog olmalı.” ifadelerini kullandı.
NATO’nun savunma harcamaları hedefine yönelik politikanın da Trump yönetimi tarafından sürdürüleceğini ifade eden Wolters, bazı ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYİH) yüzde 2’sini savunmaya ayırma hedefine ulaşamazsa, Trump’ın “sesini yükseltebileceğini” öngördü. Bu bağlamda, Trump’ın NATO’nun yüzde 2’lik savunma harcaması hedefini artırabileceğini düşünmektedir. “Bu, devam etmesi gereken bir politika. Başkan Trump’ın bu konuda nasıl bir tavır takınacağını öngörmek zor, ancak yeni bir rakam ve buna bağlı bir zaman dilimi olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Wolters, NATO ülkelerinin savunma bakanlarının bu politikayı desteklediğini de aktararak, “Bu politikayı savunuyorlar; çünkü ordularının stratejik eğilimlerini iyileştiriyor ve ülkelerini daha güçlü kılıyor.” şeklinde bir değerlendirme yaptı. Bunun yanı sıra, Trump’ın Rusya-Ukrayna Savaşı’na yönelik potansiyel politikası hakkında da yorumlarda bulunan Wolters, “Bence değişecek olan şey, Başkan Trump’ın Rusya, Ukrayna ve çevre ülkeler arasında stratejik düzeyde meydana gelen diyalog konusunda daha aktif olacağıdır. Trump, çözüme daha kolay ulaşmak için daha fazla diyaloğu teşvik etmenin yollarını arayacaktır.” dedi.
Wolters ayrıca, Trump’ın çözüme ulaşma konusundaki planını bilmediğini, ancak yeni kabinesinden danışmanlık alacağını ve ortak bir karar vermek için bu süreçte dinleyici olacağını belirtti. “Birçok insan bu konuyu gündeme getirdi. Başkan, bu meseleyi çok kısa bir süre içerisinde çözebileceğini öne sürdü. Ancak çözümün parametrelerinin neler olduğunu bilmiyorum.” diyerek, Trump yönetiminin stratejik politikalarının ne yönde şekilleneceği konusundaki belirsizliği dile getirdi.