“`html
Küresel Piyasalarda Belirsizlik ve Gelişmeler
Küresel piyasalarda, ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı gümrük vergisi politikalarındaki sık değişiklikler, yatırımcıların karar almasını zorlaştırırken, ABD ile Çin arasındaki gerilimlerin tırmanacağına dair endişeler de risk algısını yüksek seviyelerde tutmaya devam ediyor. ABD yönetiminin tarifelere ilişkin attığı adımlar ve bunların ekonomiye olası etkileri, piyasalarda belirsizliğin en büyük kaynağı olmayı sürdürüyor.
Trump, ABD’nin bazı ticaret ortaklarına yönelik tarifeleri 90 gün süreyle askıya almasına rağmen, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki “tarife düellosu”nu sürdürmesi, ticaret savaşının nereye evrileceğine dair soru işaretlerini derinleştiriyor. Dünya genelinde enflasyonla mücadele devam ederken, tarifelerin küresel büyümeye olan olumsuz etkileri ve durgunluk endişeleri, yatırımcıların güvenli liman arayışına yönelmesine neden oluyor.
Analistler, Trump’ın Çin hariç diğer ticaret ortakları için ek tarifeleri ertelemesiyle birlikte, resesyon endişelerinin hafiflediğini ancak bu durumun tamamen sona ermediğini ifade ediyor. ABD’de enflasyonda yaşanan yavaşlamaya karşın tarifelerin etkilerinin ilerleyen dönemlerde hissedilebileceği belirtiliyor; özellikle nisan ayına ilişkin enflasyonun hızlanabileceğine dair öngörüler artış gösteriyor.
Çin ile Anlaşma İçin Yeşil Işık Yaktı
Son gelişmelerle birlikte, Beyaz Saray, Çin’e uygulanacak tarife oranına dair bir açıklama yaptı. Toplam tarife oranının Çin’de yaşanan fentanil krizi dolayısıyla uygulananlarla birlikte yüzde 145’e ulaştığı belirtildi. Trump ise kabine toplantısında, Çin’in gümrük tarifeleri dolayısıyla ABD’den uzun yıllar yararlandığını öne sürerek, “Çin ile ne olacağını göreceğiz, onlarla bir anlaşma yapmayı çok isteriz,” sözlerini sarf etti. Ancak, Şi Cinping ile doğrudan bir görüşme yapıp yapmayacağıyla ilgili soruya net bir cevap vermedi.
Tüketici Fiyat Endeksi İlk Kez Azaldı
ABD’de tarife adımlarının enflasyonist baskıları yeniden artıracağına dair endişeler sürerken, geçtiğimiz gün açıklanan veriler enflasyonun yavaşladığını gösterdi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mart ayında aylık bazda yüzde 0.1 azalmayla birlikte, yıllık bazda ise yüzde 2.4 ile beklentilerin altında kalmış oldu. Böylelikle, Mayıs 2020’den bu yana ilk kez TÜFE’de aylık bazda bir azalma yaşandı. Çekirdek TÜFE de, martta aylık yüzde 0.1 ve yıllık yüzde 2.8 ile beklentilerin altında bir artış gösterdi.
ABD federal hükümetinin bütçe açığı, mart ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 32 azalarak 161 milyar dolara geriledi. Federal Rezerv (Fed) yetkilileri bu durum hakkında açıklamalar yaparken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, tarifelerin “stagflasyonist bir şok” teşkil ettiğini ve Fed’in fiyat istikrarı ile maksimum istihdam hedefleri arasında bir çatışma meydana getirdiğini ifade etti.
Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, yüksek tarifelerin işsizlik ve enflasyonu artırma ihtimalinin yüksek olduğuna işaret ederken, Boston Fed Başkanı Susan Collins da, büyük gümrük vergilerinin yakın vadede kesinlikle enflasyonu artıracağını ve büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirtti. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in yılın ilk faiz indirimini haziran ayında yapacağına dair tahminler güçlenirken, toplamda yıl genelinde 4 faiz indirimi olabileceği fiyatlanıyor.
Dolar Değer Kaybediyor
ABD’deki büyüme endişeleri ve yakın dönemde enflasyonun yeniden yükselebileceğine dair kaygılar, dolara olan güvenin azal