İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. Selin Karana, ABD’de gerçekleştirilen son başkanlık seçimlerinin sonuçlarını Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazanması ve bu sonucun uluslararası arenada yaratabileceği etkileri mercek altına aldı.
Dr. Karana, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimleri sürecinde, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ile Demokrat Parti adayı Kamala Harris arasında, kutuplaştırıcı söylemler öne çıkarken, oluşturulan kampanya stratejilerinin birbirlerine yönelik olduğunu ifade etti. Anketlerde iki adayın oy oranlarının oldukça yakın görünmesine rağmen, ABD medyası bir yandan kutuplaştırıcı söylemlerle seçmenlerini sıkılaştırmaya çalıştı. Diğer yandan her iki adayın destekçilerine yönelik olarak, anketlerdeki durumlarının avantajlı olduğu yönünde bilgiler aktarıldı. Ancak Trump, anketlerdeki tahminlerin aksine beklenmeyen bir performans sergileyerek, açık ara seçimleri kazanmayı başardı.” şeklinde konuştu.
TRUMP’IN EKONOMİK ALANDAKİ VAATLERİ ETKİLEDİ
Trump’ın başarısının ardındaki çeşitli faktörlere dikkat çeken Dr. Karana, “Bu başarı, geçmişteki Joe Biden yönetiminin uygulamaları üzerindeki eleştiriler ve Trump’ın sık sık dile getirdiği göçmen karşıtı söylemler gibi etmenler ile özellikle ekonomik alandaki vaatlerine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Ek olarak, Harris’in kimlik siyasetine vurgu yapan vaatlerinin, halk arasında karşılık bulmaması, Trump’a olan desteği artırmış olabilir.” dedi.
TRUMP’IN ZAFERİNDE DİĞER KÖKENLERDEN SEÇMENLERİN ROLÜ
Trump’ın başarısını etkileyen bir diğer unsur olarak, Harris’in seçmen kitlesi beklenen Afrikalı-Amerikalı ve Latin Amerika kökenli seçmenlerden yeterli desteği alamaması gösterildi. Dr. Karana, “Harris’in seçim kampanyasında, Trump’a odaklanarak yarışmayı kişiselleştirmesi, seçmenler üzerinde olumsuz bir etki yaratarak bazı seçmenlerin Trump’a yönelmelerine neden olmuş olabilir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
F-35 SORUNU TRUMP İLE ÇÖZÜLEBİLECEK Mİ?
Seçim sonrasında Türkiye ile ABD ilişkilerinin seyrine ilişkin yorumda bulunan Dr. Karana, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Donald Trump arasındaki ilişkiler geçmişte dalgalı bir seyir izlemiştir. 2019 yılında Trump’ın diplomatik üslubunu hiçe sayan açıklamaları ilişkilerin gerginleşmesine neden olsa da, seçim sonuçlarını ‘dostum’ diyerek kutlaması, iki lider arasındaki samimiyeti bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bununla birlikte, Trump’ın yeni dönemi, ABD-Türkiye ilişkileri açısından çeşitli konuların sınavdan geçirileceği bir zaman dilimi olacaktır. Bu konulardan biri de Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle yaşanan F-35 sorunudur. Trump yönetimi döneminde bu sorunun olumlu bir şekilde çözülmesi bekleniyor.” ifadesini kullandı.
SURİYE’DEKİ AMERİKAN ASKERİ VARLIĞININ AZALTILMASI…
Dr. Karana, Trump dönemindeki bir başka mesele olarak ABD’nin YPG’ye olan desteğini de gündeme getirerek, “Trump, ABD’nin uzak bölgelerdeki askeri varlıklarını ve finansal desteklerini azaltarak daha içe dönük bir politika benimsiyor. Bu bağlamda, Suriye’deki Amerikan askerlerinin sayısının azaltılması ve YPG’ye verilen