“`html
ABD’nin Ekonomik Gelişmeleri ve Küresel Etkileri
Açıklanacak istihdam verileri, belirsizlikler içinde olan ABD ekonomisi hakkında daha yine çok bilgi vermesi beklenirken, eski Başkan Donald Trump’ın attığı ve atacağı tarife adımlarının küresel ticaret sistemine yansımaları dikkatle izleniyor. Trump, geçtiğimiz hafta yerli üretimin artırılmasını hedefleyerek ithal otomobil ve kamyonlara yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasına yönelik bir kararnameyi imzaladı. Beyaz Saray’da düzenlenen imza töreninde “Amerika’nın kurtuluş gününün başlangıcı” ifadesini kullanan Trump, ülkenin gerçek kurtuluş günü olarak 2 Nisan tarihini gösterdi. Bu tarihlerde otomobil tarifelerinin de yürürlüğe gireceğini belirtti ve 3 Nisan’dan itibaren tahsilat sürecine başlanacağını açıkladı. Ayrıca, ilaç endüstrisini ülkeye geri getirmek amacıyla ilaçlara da tarife uygulanacağı duyuruldu.
Gelecek haftalarda açıklanacak karşılıklılık esaslı tarifelerin, ABD’nin ticaret partnerlerinden gelebilecek muhtemel misillemelerle birlikte küresel risk algısı üzerinde etkin olacağı öngörülüyor. Trump’ın otomobil endüstrisine yönelik tarife kararına geçen hafta birçok ülkeden gelen tepkiler, Avrupa Birliği’nin (AB) ABD’nin ithal otomobillere yönelik yeni tarifeleri karşısında hangi önlemleri alacağı konusunda hazırlık yaptığını gösteriyor. Tarifelere ilişkin belirsizlikler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki adımlarına karşı da endişeler yaratıyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonomik belirsizliklerin neden olabileceği durumlar nedeniyle bir sonraki faiz indiriminin gecikebileceğini belirtti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, tarifelerin ABD ekonomisi üzerindeki etkilerinin belirsiz olduğunu, bunun sonucunda fiyatları artırarak yüksek faiz oranları ve ekonomik büyümeyi yavaşlatacak durumların ortaya çıkabileceğini ifade etti.
St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, tarifelerin etkisinin geçici olup olmadığının kesin olmadığını ve dolaylı etkilerin karşılığında faiz oranlarının daha uzun süre sabit tutulmasının gerekebileceğini vurguladı. Boston Fed Başkanı Susan Collins ise Trump yönetimi tarafından getirilen tarifelerin, ABD’de enflasyonu hızlandıracağını ancak bu etkinin kalıcılığı konusunda belirsizlik yaşandığını söyledi. Makroekonomik veriler üzerinden değerlendirildiğinde, ABD ekonomisinin 2024’ün dördüncü çeyreğine ait büyüme oranı yukarı yönlü revize edilerek yüzde 2,4 olarak belirlendi. Bu büyüme, piyasa beklentilerinin üzerinde bir performansı işaret ediyor.
Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Şubat ayında aylık olarak yüzde 0,4 ve yıllık olarak yüzde 2,8 artış gösterdi. Endeksin bu artışı, Ocak 2024’teki yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 2,7’lik artışa göre belirgin bir yükselme göstermekte. Öte yandan, Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, Mart ayında aşağı yönlü revize edilerek 57 seviyesine geriledi ki bu, Kasım 2022’den beri en düşük seviye olarak kaydedildi. Ayrıca, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi Mart ayında yüzde 4,3’ten yüzde 5’e yükselerek, son 6 ayın en yüksek seviyesini gördü.
Başkan Trump’ın agresif tarife politikalarının oluşturduğu endişeler, jeopolitik risklerin artmasıyla birleşerek altın fiyatlarını da etkiledi. Altın, geçen hafta 3.086,79 dolarla rekor tazelerken, haftalık bazda yüzde 2,03’lük bir artışla 2.085 dolardan kapandı. Brent petrolün varil fiyatı ise haftalık olarak yüzde 0,9 artışla 72,4 dolara ulaştı.
New York Borsasında Negatif Seyir
New York Borsası’nda gelen hafta karışık bir seyir gözlemlendi. Washington yönetiminin ithal