Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 2024 yılına ilişkin faaliyetlerini duyurarak, bugüne kadar imzalanan uluslararası anlaşmaları açıkladı. MSB, 89 ülke ile Askeri Çerçeve Anlaşması, 65 ülke ile Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması, 33 ülke ile Askeri Mali İşbirliği Anlaşması ve Nakdi Yardım Uygulama Protokolü imzaladığını bildirdi.
Bakanlık, 2024 yılına yönelik faaliyetlerinin yer aldığı video serisinin ikinci bölümünü de kamuoyu ile paylaştı. “Gücümüz şanımızdır” ifadesiyle yapılan bu paylaşımda, NATO çerçevesinde önemli ilişkilere sahip olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin, NATO’ya sağladığı katkılar, bölgesel ve küresel barış ile istikrara yönelik destekleri vurgulandı. ayrıca ordunun gerçekleştirdiği refakat ve koruma görevleri de ön plana çıkarıldı.
Video paylaşımında, TSK’nın 2024 tetiğinde devralacağı uluslararası görevlerle ilgili bilgilerin altı çizildi. TSK’nın, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 komutası, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 komutası, Deniz Haydutluğuna Karşı Birleşik Görev Kuvveti komutası, Karadeniz Müşterek Görev Kuvveti, Akdeniz Müşterek Görev Kuvveti, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) Komutan Yardımcılığı ve KFOR İhtiyat Tabur görevlerini devralacağı ifade edildi.
Ayrıca, TSK’nın mücadele ettiği uluslararası görevlerle dost ve müttefik ülkelerle gerçekleştirdiği Eğitim İşbirliği, Askeri Çerçeve ve Yardım Anlaşmaları konularında da bilgi verildi. Yapılan paylaşımda, toplamda 89 ülkeyle imzalanan Askeri Çerçeve Anlaşması, 65 ülkeyle imzalanan Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması, 33 ülkeyle düzenlenen Askeri Mali İşbirliği Anlaşması, ve Nakdi Yardım Uygulama Protokolü gibi önemli belgelerin yanı sıra, 42 ülkeyle Askeri Çerçeve Anlaşması, 13 ülkeyle Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması ve 14 ülkeyle de Askeri Mali İşbirliği Anlaşması müzakerelerinin devam ettiği kaydedildi.
Son olarak, TSK’nın uluslararası deniz güvenliğini sağlamak amacıyla görevini sürdürdüğü Somali bölgesinde, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi‘ne refakat eden TCG Gökova, TCG Gediz ve TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi gibi filo unsurlarının, Somali deniz yetki alanlarında kontrol sağlamak ve deniz kaynaklarını Somali ekonomisine kazandırmak amacıyla önemli bir destek verdiği belirtildi.
(AA)