Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için “Bulut Bilişim Sistemi Projesi” iş birliği imza töreni gerçekleştirildi. Tören, 2023 tarihinde Ankara’da bulunan SSB Nuri Demirağ Salonu’nda düzenlendi. Törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, kara kuvvetleri komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, hava kuvvetleri komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, deniz kuvvetleri komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar gibi birçok davetli katıldı.
‘CAYDIRICILIĞIMIZI GÜÇLENDİREN VİZYONUN PARÇASI’
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, programda yaptığı konuşmada, günümüz dünyasında ve bölgede ortaya çıkan risk, tehdit ve belirsizliklere dikkat çekti. Gürak, “Ülkemiz için güçlü ve caydırıcı bir savunma kapasitesine sahip olmak amacıyla yaptığımız atılımların gerekliliği her geçen gün daha fazla ortaya çıkıyor.” diyerek, TSK’nın esnek, modern ve gelişmiş bir komuta kontrol yapısına sahip olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, muharebelerin ve çatışmaların şeklinin bilişim çağı ile birlikte hızla değiştiğini belirtti. Bu bağlamda, “Bulut bilgi projesiyle kazanılacak yetenek sayesinde anlık ve doğru bilgilere güvenle erişim sağlarken karar alma süreçlerimizin hızlanmasıyla sahadaki birliklerimizin harekat etkinliğini artıracağız.” şeklinde konuştu. Gürak, projenin Türk Silahlı Kuvvetleri için bir vizyon olduğunu belirtti ve “Bugün başlatılan askeri Bulut Bilişim Sistemi Projesi bu vizyonun somut bir adımıdır.” dedi.
‘YERLİ VE MİLLİ OLARAK TESLİM EDİYOR OLACAĞIZ’
İmza töreninde söz alan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bulut teknolojilerinin bilgi güvenliğini sağlamada stratejik bir alan olduğunu vurguladı. Görgün, “Teknolojinin ilerlemesiyle dijital altyapılara ve veri manipülasyonlarına dayalı birçok tehditler ve savaşlar oluşmaya başladı.” ifadesini kullanarak, bilgi teknolojilerinin gelişiminin bilginin üretim hızını etkilediğini belirtti. “Son dönemde bilgi üretiminin artmasıyla birlikte bu bilgilerin korunması stratejik bir konu haline geliyor.” diyen Görgün, bu projeyle esnek bir yapı geliştirerek, yerli ve milli kaynaklarla özel bir bulut altyapı sistemi oluşturacaklarını açıkladı.
‘GELECEĞİN HARP ORTAMINA HİZMET EDECEK PROJE’
Görgün, “Bu proje ile TSK’nın önemli bir ihtiyacını karşılayacak ve sektörün önemli bir kabiliyete sahip olmasına olanak tanıyacaktır.” diyerek, projeyi kamu kurumlarında şimdiye kadar olmamış bütünsel bir bulut sistemi olarak tanımladı. Ayrıca, “Savunma sanayisinde geliştirilen teknolojiler zamanla sivil alanlara da uygulanıyor.” diyerek, bu proje ile elde edilecek yeteneklerin şirketlere ekonomik fırsatlar sunacağını belirtti. Görgün, geleceğin harp ortamına hizmet edecek önemli platformlardan birinin bu proje olduğunu ifade etti.
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, TSK’nın bilişim ihtiyaçları doğrultusunda insansız platformlar ve yapay zeka uygulamaları ile hızlı, esnek, erişilebilir bir özel bulut bilişim altyapısının geliştirileceğini de sözlerine ekledi.