Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ait İşgücü Maliyeti İstatistikleri’ni açıkladı. 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11,602 TL olarak gerçekleşti. Finans ve sigorta faaliyetleri sektörü, 28,790 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör olarak belirlendi. Bu sektörü, sırasıyla bilgi ve iletişim ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörleri takip etti. İnşaat sektörü ise 6,621 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en düşük olduğu sektör oldu.
İşgücü maliyeti içinde brüt kazancın payı yüzde 86,8 olarak görüldü. Sosyal güvenlik ödemelerinin payı ise yüzde 13,0 olarak gerçekleşirken diğer işgücü maliyeti ödemelerinin payı yüzde 0,3 oldu. Çalışılan süreler için yapılan düzenli ödemeler yüzde 79,3’lük oranla kazanç bileşenleri içinde en büyük paya sahip oldu. Çalışılan süreler için yapılan düzensiz ödemelerin payı yüzde 9,8 olarak gerçekleşirken çalışılmayan süreler için yapılan ödemelerin payı yüzde 8,2 olarak belirlendi.
Ayni ödemelerin kazanç içindeki payı 2022 yılında yüzde 2,3 olarak gerçekleşti. Tasarruf sandıklarına yapılan ödemelerin payı ise yüzde 0,4 oldu. Sosyal güvenlik ödemeleri içinde en büyük payı yüzde 85,7 oranı ile zorunlu sosyal güvenlik ödemeleri aldı. Gönüllü sosyal güvenlik ödemelerinin oranı ise yüzde 0,6 olarak gerçekleşti. Kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranı ise yüzde 13,8’e yükseldi.
İşgücü maliyetleri ve bileşenleri üzerine yapılan analizler, farklı sektörlerin ve ekonomik faaliyetlerin maliyetlerdeki farklılıkları ortaya koydu. Finans ve sigorta sektörünün en yüksek işgücü maliyetine sahip olması dikkat çekerken, inşaat sektörünün en düşük maliyetle işleyen sektörler arasında olması anlamlı bir karşılaştırmaya işaret ediyor. Önümüzdeki yıllarda bu eğilimlerin nasıl değişeceği ise ilerleyen dönemlerde yapılacak araştırmalarla daha net bir şekilde anlaşılabilir.