TÜİK’in açıkladığı verilere göre, eylül ayında enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görüldü. TÜFE’deki değişim bir önceki aya göre yüzde 2,97, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 49,38 oldu. Ayrıca tüketici fiyatlarındaki artış bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,86, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 63,47 olarak gerçekleşti. Bu veriler, ekonomistlerin aylık enflasyon beklentisinin üzerinde bir artışı işaret ediyor.
Önceki aya göre enflasyonun yüksek seyrettiği eylülde, TÜİK’in ağustos ayı verilerinden çok daha farklı rakamlar açıkladığı görüldü. Ağustos ayında enflasyon aylık yüzde 2,47, yıllık yüzde 51,97 olarak gerçekleşirken, eylülde bu rakamların daha da arttığı belirlendi. İstanbul Ticaret Odası’nın verilerine göre ise İstanbul’da aylık enflasyon yüzde 3,90, yıllık enflasyon ise yüzde 59,18 olarak kaydedildi. Ayrıca ENAG verilerine göre, eylül ayında enflasyonun hem aylık bazda yüzde 5,34 arttığı hem de yıllık bazda yüzde 88,63 olarak gerçekleştiği görüldü.
ZAM ŞAMPİYONU KONUT OLDU
Eylül ayında en az artış gösteren ana grup yüzde 26,60 ile ulaştırma olurken, en yüksek artışın yüzde 97,87 ile konutta gerçekleştiği belirlendi. Ayrıca ana harcama grupları itibarıyla, haberleşme %0,88 ile azalırken eğitim ise %14,21 artış gösterdi. Bu veriler, enflasyonun farklı sektörleri nasıl etkilediği konusunda bilgi veriyor.
MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI NETLEŞİYOR
Memur ve emekli maaşlarındaki zam oranı, ocak ayında 6 aylık enflasyon verilerine göre belirlenecek. Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla emekli maaşlarındaki 3 aylık enflasyon farkı yüzde 8,92 olarak netleşti. Bu durum, memur ve emekli kesimlerinin maddi durumlarının nasıl etkilendiğini gösteriyor.