1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK Enflasyon Raporu: Uzmanlar Faiz İndirimi Beklerken Riskler Artıyor!

TÜİK Enflasyon Raporu: Uzmanlar Faiz İndirimi Beklerken Riskler Artıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün yayınladığı verilere göre Eylül 2024 enflasyonunun yüzde 49,38 olduğunu duyurdu. Bu oranın beklentileri aştığı ve politika faizinde beklenen indirimin gecikebileceği konuşulmaya başlandı. Uzmanlar, yüksek enflasyonun düşüşte riskler oluşturabileceğine dikkat çekti.

Yabancı kurumlar da enflasyon verisinin ardından faiz indirim tahminlerini güncelledi. Örneğin, JP Morgan ekonomistleri, daha önce Kasım ayı için öngördükleri faiz indirimini Ocak ayına çekti ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan 250 baz puanlık bir indirim beklediklerini belirttiler. JP Morgan’ın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,50’ye yükselirken, 2025 enflasyon beklentisi de yüzde 25,50 olarak revize edildi.

JP Morgan raporunda, TL’deki değer kaybının enflasyon üzerinde etkili olabileceği ve TCMB’nin reel değer kazancına odaklanacağı vurgusu yapıldı. Ayrıca, banka yatırımcılarına TL’de pozitif bir görüşle uzun vadeli yatırımlar yapmalarını tavsiye etti.

Diğer yandan, ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, enflasyon tahminlerini revize ederek yüzde 44’e çıkardı. Bankanın ekonomistleri, enflasyonun kontrol altına alınması ve enflasyon beklentilerinin TCMB hedefleriyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Goldman Sachs ayrıca, enflasyondaki yavaşlama ve hanelerin satın alma gücündeki düşüşün gelecek dönemde enflasyonu artırabileceğine işaret etti.

Morgan Stanley ise enflasyon ve faiz tahminlerini güncelleyerek yıl sonu enflasyon beklentisini yükseltti. Banka, faiz indirimi ihtimalinin kasım ayında zayıf göründüğünü ifade etti. Dünya genelindeki diğer büyük bankalar da benzer açıklamalarda bulundu. UBS, TCMB’nin faiz indirimine kasımda başlama ihtimalinin sürdüğünü ancak gecikebileceğini belirtirken, BBVA ve Barclays gibi bankalar da faiz indiriminin ertelenebileceğine dikkat çekti.

Sonuç olarak, Türkiye’de enflasyon ve faiz konularında uygulanacak politikaların belirlenmesi noktasında uluslararası ve ulusal kurumlar önemli öngörülerde bulunmaya devam ediyor. Uzmanlar, ekonomik istikrarın sağlanması ve enflasyonun kontrol altına alınması adına gerekli adımların atılmasının önemine vurgu yapıyorlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK Enflasyon Raporu: Uzmanlar Faiz İndirimi Beklerken Riskler Artıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin