1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK Konut Satış İstatistikleri Açıklandı: İpotekli Satışlar Sert Düştü!

TÜİK Konut Satış İstatistikleri Açıklandı: İpotekli Satışlar Sert Düştü!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 yılı Mart ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde mart ayında konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 olarak gerçekleşti. İstanbul, 19 bin 40 konut satışı ve yüzde 18,1 pay ile en yüksek konut satışlarına sahip oldu. Ankara ve İzmir ise sırasıyla 9 bin 523 ve 6 bin 413 konut satışıyla diğer önemli iller arasındaydı. En az konut satışının olduğu iller ise Ardahan, Bayburt ve Hakkari oldu.

Konut satışları ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 azalarak 279 bin 604 olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışları ise mart ayında yüzde 49,0 azalışla 12 bin 880 olarak kaydedildi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 12,2 oldu. Diğer konut satışları ise mart ayında yüzde 15,3 artarak 92 bin 514 olarak gerçekleşti.

İlk el konut satışları mart ayında yüzde 4,6 artarak 34 bin 399 oldu. İkinci el konut satışları ise yüzde 2,2 azalarak 70 bin 995 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları ise mart ayında yüzde 47,9 azalarak 1778 oldu. İstanbul, Antalya ve Mersin, yabancılara yapılan konut satışlarında öne çıkan iller oldu.

Rusya Federasyonu vatandaşları, mart ayında Türkiye’den 411 konut satın aldı. İran, Ukrayna ve Irak vatandaşları da Türkiye’den konut satın alan diğer önemli ülkeler arasındaydı. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,0 azalarak 5 bin 685 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre, konut satışları genel olarak istikrarlı bir seyir izlerken, yabancılara yapılan konut satışlarında belirgin bir düşüş yaşandığı görülmektedir. İpotekli konut satışlarındaki azalma da dikkat çeken bir diğer konu olarak öne çıkmaktadır. İlk el konut satışlarında ise artış görülmesi, sektördeki hareketliliği yansıtan olumlu bir gelir olarak değerlendirilebilir. Göstergeler, konut piyasasının genel sağlığı hakkında bilgi vermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK Konut Satış İstatistikleri Açıklandı: İpotekli Satışlar Sert Düştü!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin