1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK, Mahkeme Kararına Uymayacak! Fiyat Listesi Yayımlanamayacak!

TÜİK, Mahkeme Kararına Uymayacak! Fiyat Listesi Yayımlanamayacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2022’den bu yana tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kapsamında madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesini yayınlamaması sebebiyle mahkeme kararıyla zor durumda kaldı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından açılan davada TÜİK’in fiyat listesini paylaşması talep edilmiş ve mahkeme de bu talebi uygun bulmuştu. Ancak TÜİK, fiyat listesi hesaplama işlemlerini artık gerçekleştirmediği için mahkeme kararını uygulayamadığını duyurdu.

TÜİK tarafından yapılan açıklamada, dava süreci anlatıldıktan sonra, Talep edilen ortalama madde fiyatları Kurumun hesaplamadığı için mevcut olmadığı ve bu sebeple de madde düzeyinde ortalama fiyatlara ilişkin bilgi talebinin karşılanamayacağı belirtildi. Bununla birlikte DİSK tarafından 2 Nisan 2024 tarihinde tekrar fiyat listesinin paylaşılması hususunda başvuru yapıldığı fakat aynı gerekçeyle talebin karşılanamayacağı cevabının verildiği, ardından ise DİSK’in Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu bilgisi de paylaşıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan işlemlerde herhangi bir suç unsuru bulunamadığı ve DİSK’in şikayet başvurusunun kesin olarak reddedildiği belirtildi. TÜİK’in fiyat listelerinin yayımlanmamasıyla ilgili yaşanan bu hukuki süreç, hem sendikalar hem de halk arasında merak konusu olmaya devam ediyor. Son dönemde enflasyonun artmasıyla birlikte vatandaşların fiyat artışları konusundaki soruları da artmış durumda.

TÜİK’in fiyat listelerini yayımlamamasıyla birlikte, enflasyonla mücadelede şeffaflığın ve güvenilir verilerin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gündeme gelmiş oldu. Fi yat endekslerinin ve madde fiyatlarının kamuoyuyla paylaşılması, ekonomik istikrarın sağlanması ve enflasyonun kontrol altına alınması için kritik bir öneme sahip. Bu nedenle TÜİK’in fiyat hesaplamalarını tekrar yapmaya başlaması ve en güncel verileri kamuoyuyla paylaşması taleplerinin artması muhtemel. Gelecekte enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonomik istikrarın sağlanması adına TÜİK’in fiyat endekslerini yayımlamaya devam etmesi önemli olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK, Mahkeme Kararına Uymayacak! Fiyat Listesi Yayımlanamayacak!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin