Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’nin düzeltilmiş 2023 verilerini açıkladı. TÜİK’in çalışmasına göre, belirli bir gelir sınırının altında olan bireyler göreli anlamda yoksul kabul ediliyor. Yapılan çalışmaya göre göreli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si baz alınarak hesaplandı ve 2023 yılında yüzde 13,5 olarak gerçekleşti. Aynı şekilde, medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı da yüzde 21,3 oldu.
Hanehalkı tipine göre yapılan analizde, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 4 puan azalarak yüzde 7,7’ye düştü. Öte yandan, ekonomik durumu yetersiz olan kişilerin yüzde 30,7’si yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olduğu belirlendi.
Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesaplanırken otomobil sahipliği, tatil masraflarını karşılayabilme, yiyecek ihtiyaçlarını giderme gibi değişkenler göz önünde bulunduruldu. Bu orana göre, 2023 yılında maddi ve sosyal yoksunluk oranı yüzde 14,4 olarak tahmin edildi.
Bölge bazında yapılan analizlerde, göreli yoksulluk oranının TRA2 ve TR82 gibi bölgelerde daha yüksek olduğu tespit edildi. Öte yandan, en düşük göreli yoksulluk oranları TRC1, TRC3 ve TRC2 gibi bölgelerde kaydedildi. Ayrıca, sürekli yoksulluk oranı da eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ına göre hesaplandı ve yüzde 13,0 olarak belirlendi.
Konutla ilgili verilere göre, oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre azalarak yüzde 56,2 oldu. Konut masraflarının hanelere yük getirme durumu da incelendi ve bu masrafların yük getirdiğini belirten hanelerin oranında artış gözlendi. Ayrıca, hanelerin bir haftalık tatil masraflarını karşılayamama, yiyecek masraflarını karşılayamama gibi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olduğu belirlendi.