Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Temmuz ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık bazda % 41,07 düşüş gösterirken, aylık bazda ise % 1,74 azaldı. Tarım-ÜFE’de, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,74 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,79 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %41,07 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %59,61 artış gerçekleşti.
Alt gruplarda ise sektörlerde bir önceki aya göre tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %1,64 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %5,55 azalış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde ise %0,72 azalış yaşandı. Ana gruplarda ise tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde %8,78 azalış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde %6,57 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %0,12 azalış gerçekleşti.
Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup %157,48 artış ile yağlı meyveler olurken, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup ise %16,48 azalış ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’nin Temmuz ayındaki verileri sektörel bazda incelendiğinde genel olarak düşüş eğilimi izlense de bazı alt gruplarda belirgin artışlar ve azalışlar görülmektedir.
TÜİK’nin açıkladığı verilere göre Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, tarım sektöründeki fiyat değişimlerini takip etmek için önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor. Bu veriler çiftçilerin, üreticilerin ve tüketicilerin tarımsal ürünlere ilişkin beklentilerini şekillendirmede önemli bir rol oynayabilir. Tarım sektöründeki fiyat dalgalanmaları ülke ekonomisi üzerinde de doğrudan etkili olabilir. Bu nedenle, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’nin düzenli olarak takip edilmesi ve analiz edilmesi sektörel politika oluşturulmasında ve karar alma süreçlerinde önemli bir referans noktası olabilir.