1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Gıda Enflasyonu Yüzde 44,88’e Ulaştı: OECD Ülkeleri Arasında En Kötü Durumda!

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Gıda Enflasyonu Yüzde 44,88’e Ulaştı: OECD Ülkeleri Arasında En Kötü Durumda!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 44,88’e ulaştı ve OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olan ülke konumunda. Avrupa Birliği’nde gıda enflasyonu ortalama yüzde 1,6 ve OECD’de Türkiye hariç yüzde 1,9 iken, Türkiye’de bu oran Meksika’nın 6 katına çıkarak en yüksek seviyeye ulaştı. 2017’de 339 olan gıda endeksi, 2024 Ağustos’ta yaklaşık 10 kat artarak 3.374’e çıktı.

Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin savaş ülkelerinin bile gerisinde kaldığını ve gıda enflasyonu açısından OECD üyeleri arasında en kötü durumda olan ülke olduğunu belirtti. TÜİK verilerine göre Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 44,88 olarak açıklandı. AB ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama yüzde 1,6 olurken, Türkiye hariç OECD ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama yüzde 1,9. Türkiye, OECD ülkeleri arasında Türkiye’den sonra en yüksek gıda enflasyonu yüzde 7,7 ile Meksika’da. Türkiye ile Meksika arasında yaklaşık 6 kat fark bulunmaktadır. Türkiye’de 2017 Ocak ayında 339 olan gıda endeksi 2024 Ağustos ayında yaklaşık 10 kat artarak 3.374’e çıktı. Aynı dönemde dünya genelinde gıda endeksi 98’den sadece 120’ye yükseldi.

Türkiye, tüm dünyada en yüksek gıda enflasyonunun olduğu 4’üncü ülke konumundadır. Filistin’de gıda enflasyonu yüzde 30,8, savaş halindeki Rusya’da 9,8 ve Ukrayna’da -0,1 olarak gerçekleşmiştir. Asya ülkeleri arasında Türkiye en kötü durumdaki ülke olarak dikkat çekerken, Pakistan’da gıda enflasyonu yüzde 2,4, Azerbaycan’da -0,6 ve Gürcistan’da -0,2 olarak kaydedilmiştir. Türkiye’deki gıda enflasyonu, 45 Afrika ülkesinin 43’ünden daha yüksektir. Türkiye’ye en yakın gıda enflasyonu yüzde 41,9 ile Malavi’de bulunmaktadır.

Türkiye, Kuzey ve Güney Amerika’da Arjantin hariç bütün ülkeleri geride bırakmıştır. Venezuela’da gıda enflasyonu yüzde 41,4, Kolombiya’da 5,2 ve Brezilya’da 4,1 iken, Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 44,88 olarak kaydedilmiştir. Gökce son olarak kamu yönetiminde yapılan hataların bedelinin 85 milyonun ödediğinin altını çizerken, eğitim öğretim dönemi başlamışken, Türkiye’de her 5 çocuktan birinin yeterli beslenemediğini de vurgulamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Gıda Enflasyonu Yüzde 44,88’e Ulaştı: OECD Ülkeleri Arasında En Kötü Durumda!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin