1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Her 90 Çocuktan 1’i Mağdur: İçişleri Bakanlığı Açıkladı!

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Her 90 Çocuktan 1’i Mağdur: İçişleri Bakanlığı Açıkladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de yaklaşık 90 çocuktan 1’i, toplumda ‘görmemesi, yaşamaması’ temenni edilen olaylar nedeniyle mağdur olmaktadır. Bu çocuklar arasında en yaygın olan suçlar yaralama ve cinsel suçlar olarak belirlenmiştir. Bu üzücü durum, Diyarbakır’da yaşanan ve cesedi dere yatağında bulunduktan sonra ‘Görmemesi gereken şeyi görmüş olabilir’ sözleriyle anılan Narin Güran’ın cinayetiyle bir kez daha toplumun dikkatini çekmiştir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye’deki 22 milyon 206 bin 34 çocuktan 242 bin 875’i, farklı suçlar sebebiyle mağdur duruma düşmüştür. Güvenlik birimlerine başvuran bu mağdur çocukların yüzde 89,7’si suç mağduru iken yüzde 10,2’si takibi gereken olay mağduru olarak belirlenmiştir.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2015-2023 yıllarında tam 2 milyon 25 bin 815 çocuk, farklı sebeplerle güvenlik birimlerine mağdur olarak başvurmuştur. Bu süreçte en fazla suç mağduru olan çocukların yaralama ve cinsel suçlar gibi olaylarla karşılaştığı tespit edilmiştir. Geçen yıl ise 217 bin 915 çocuğun yaşadığı mağduriyetler incelendiğinde benzer sonuçlar elde edilmiştir.

Suç mağduru çocukların karıştığı olaylardan bazılarının yıllara göre incelenmesi sonucunda, yaralama, cinsel suçlar ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma gibi suçların sayıları ortaya çıkmıştır. Bu verilere göre, özellikle yaralama olaylarının her yıl artış gösterdiği ve çocukların bu tür suçlara daha sık maruz kaldığı görülmektedir.

Sonuç olarak, Türkiye’de çocukların suç mağduru olma oranı maalesef oldukça yüksektir ve bu durum ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumun bu konuda farkındalığının artırılması, eğitim ve hukuki düzenlemelerin güçlendirilmesi ile çocukların korunması ve mağduriyetlerinin en aza indirilmesi için gerekli adımların atılması gerekmektedir. Bu şekilde, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda büyümeleri sağlanabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Her 90 Çocuktan 1’i Mağdur: İçişleri Bakanlığı Açıkladı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin