TÜİK, ‘Satınalma Gücü Paritesi (Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları), 2023’ verilerini yayınladı. Bu verilere göre fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin döviz kuruna göre alım gücünü göstermektedir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise o ülkenin pahalı, 100’den küçük ise ucuz olarak kabul edilir.
2023 yılında Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 42 olarak belirlendi. Bu değer, 27 AB ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 42 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini göstermektedir. Bu endeks değeri bir önceki yıla göre artış göstermiştir.
Karşılaştırmalarda 27 AB üyesi ülke, 3 EFTA ülkesi, 5 aday ülke ve 1 potansiyel aday ülke yer almaktadır. 36 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek olan ülke 174 ile İsviçre, en düşük ise 42 ile Türkiye olarak belirlenmiştir.
Türkiye’nin tüketim malları ve hizmetleri grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi alt gruplar bazında incelendiğinde kişisel ulaşım araçları endeksinin 143 olduğu görülmüştür. Bu grup AB ülkeleri ortalamasının üzerinde bir fiyat düzeyine sahiptir. Diğer alt gruplar incelendiğinde tüketici elektroniği endeksinin 69, giyim endeksinin 30 ve lokanta/oteller grubunda endeksinin 57 olduğu görülmektedir. Giyim endeksinde Türkiye, karşılaştırmalı olarak en düşük endekse sahip ülke konumundadır.
Sonuç olarak, Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 2023 yılında artmış olsa da yine de diğer ülkelere göre daha düşük bir seviyede bulunmaktadır. Karşılaştırmalarda özellikle kişisel ulaşım araçları ve tüketici elektroniği gibi gruplarda Türkiye’nin fiyat düzeyinin yüksek olduğu görülmektedir.