TÜİK’in 2023 Ulusal Eğitim İstatistikleri’ne göre, Türkiye’de 6 yaş üstü nüfusun yüzde 2,4’ü okuma yazma bilmiyor. Bu oran kadın nüfusunda yüzde 4’e çıkıyor. Ağrı, Şanlıurfa, Muş, Kastamonu ve Van gibi illerde ortalama eğitim süresi en düşük seviyede seyrediyor. Son 10 yılda en yüksek eğitim süresi artışının yaşandığı il ise yüzde 54,1 ile Şırnak olarak belirlendi.
TÜİK’in 2023 Ulusal Eğitim İstatistikleri’ne göre, Türkiye genelinde okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 2,4 olarak tespit edildi. Ayrıca, 25 yaş ve üzeri nüfusta ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezunlarının oranı 2008’de yüzde 9,8 iken 2023’te yüzde 24,6’ya yükseldi. Ortalama eğitim süresi de bu yıla göre 25 yaş ve üzeri nüfusta 9,3 yıl olarak hesaplandı.
En yüksek ortalama eğitim süresine sahip il 2023’te Ankara olurken, en düşük ortalama eğitim süresi Ağrı’da görüldü. Ayrıca 2014-2023 yılları arasında en yüksek eğitim süresi artışı Şırnak, Hakkari, Muş, Bingöl ve Siirt gibi illerde yaşandı.
Aile eğitim seviyesine yönelik verilere göre, Türkiye’de 25 yaş ve üzeri nüfusta annesi yükseköğretim mezunu olanların yüzde 84,6’sı yükseköğretimi tamamlamış durumda. Benzer şekilde, babaları yükseköğretim mezunu olan fertlerin yüzde 80,2’si yükseköğretim mezunu oldu. Annesi ortaöğretim mezunu olanların ise yüzde 64,3’ü yükseköğretim mezunu iken, babası ortaöğretim mezunu olanların yüzde 55,4’ü yükseköğretimi tamamladı.
TÜİK’in 2023 Ulusal Eğitim İstatistikleri’ne göre Türkiye genelinde eğitim seviyeleri ve eğitim süreleri detaylı olarak incelendi. 6 yaş ve üzeri nüfusun eğitim seviyesi ve okur-yazarlık durumu hakkında yapılan araştırmalar, eğitimde yaşanan gelişmeler ve eğitimin toplumdaki önemi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Bu veriler, eğitim politikalarının belirlenmesinde ve eğitim alanında yapılması gereken çalışmaların planlanmasında yol gösterici olabilir.