1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK’in Açıkladığı Verilere Göre Konut Satışları Geriledi, İpotekli Satışlarda Büyük Düşüş!

TÜİK’in Açıkladığı Verilere Göre Konut Satışları Geriledi, İpotekli Satışlarda Büyük Düşüş!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Haziran ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 5,2 azalarak 79 bin 313 oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir en fazla konut satışının gerçekleştiği iller oldu. Ardahan, Hakkari, Tunceli ve Bayburt ise en az konut satışının yaşandığı iller arasında yer aldı. Konut satışları Ocak-Haziran döneminde ise yüzde 3,7 azalışla 545 bin 74 olarak gerçekleşti.

İpotekli konut satışları Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 49,4 azalarak 6 bin 813 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8,6 oldu. Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise yüzde 57,7 azalışla 51 bin 415 oldu. İpotekli satışların bir kısmı ilk el satış olarak gerçekleşti.

Diğer konut satışları ise Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artarak 72 bin 500 oldu. Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise yüzde 11,1 artışla 493 bin 659 olarak gerçekleşti.

İlk el konut satış sayısı Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 1,8 azalarak 25 bin 425 oldu. İlk el konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 32,1 oldu. İkinci el konut satışları ise Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 6,7 azalarak 53 bin 888 olarak gerçekleşti.

Yabancılara yapılan konut satışları ise Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 45,1 azalarak bin 440 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarının en fazla olduğu iller Antalya, İstanbul ve Mersin oldu. Ocak-Haziran döneminde ise yabancılara yapılan konut satışları yüzde 45,7 azalışla 10 bin 461 olarak gerçekleşti.

Haziran ayında ülkelere göre en fazla konut satışı Rusya Federasyonu, İran ve Ukrayna vatandaşlarına yapıldı. Türkiye genelinde konut satışlarındaki bu düşüşler ve artışlar, gayrimenkul sektöründe yaşanan değişimleri yansıtmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK’in Açıkladığı Verilere Göre Konut Satışları Geriledi, İpotekli Satışlarda Büyük Düşüş!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin