1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türk Bankacılık Sektörü Temmuz’da Net Kârını Arttırdı, İşte Detaylar!

Türk Bankacılık Sektörü Temmuz’da Net Kârını Arttırdı, İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BDDK, Temmuz 2024 dönemine ilişkin Aylık Bankacılık Sektörü Verileri’ni yayınladı. Bankacılık sektörünün 2023 yılının Ocak-Temmuz döneminde 293,4 milyar lira olan toplam net kârı, bu yılın ilk yedi ayında 348,7 milyar liraya yükseldi. Ancak Temmuz ayında sektörün net kârı yıllık yüzde 15,1 düşüşle 34,7 milyar lira oldu. Temmuz 2024 döneminde sektörün 7 aylık net kârı 348,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde net kâr 293,4 milyar TL seviyesinde bulunuyordu.

Türk Bankacılık Sektörünün, Temmuz 2024 dönemindeki aktif büyüklüğü 28,5 trilyon TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2023 yılsonuna göre 5 trilyon TL artış gösterdi. En büyük aktif kalemi olan kredilerin 14,1 trilyon TL, menkul değerlerin ise 4,6 trilyon TL olduğu görüldü. 2023 yıl sonuna göre sektörün toplam aktifi yüzde 21,2, krediler toplamı yüzde 21, menkul değerler toplamı ise yüzde 18,2 oranında artış gösterdi. Bu dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 1,68 olarak kaydedildi.

Bankaların kaynakları içinde en büyük fon kaynağı olan mevduat, 2023 yılsonuna göre yüzde 14,1 artarak 16,9 trilyon TL oldu. Bankacılık sektöründe mevduatın bu kadar büyük bir paya sahip olması sektörün likidite durumunu da yansıtmaktadır. Sektördeki genel eğilim, likidite ve kârlılığı artış göstermektedir. Ancak Temmuz ayında yaşanan düşüş, sektördeki dalgalanmalara ve değişen piyasa koşullarına işaret edebilir.

Türk Bankacılık Sektörü; artan aktif büyüklüğü, kârlılığı ve likidite durumuyla dikkat çekmektedir. Ancak sektördeki belirli bir dönemde yaşanan kâr düşüşleri ve takibe dönüşen krediler gibi risk faktörleri de göz ardı edilmemelidir. Bankacılık sektörünün istikrarlı bir şekilde büyümesi ve sürdürülebilir bir kâr artışı elde etmesi için riskleri iyi yönetmeye devam etmesi gerekmektedir. Temmuz 2024 dönemi verileri, sektördeki mevcut durumu değerlendirmek ve gelecek stratejilerini belirlemek için önemli bir referans noktası olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Bankacılık Sektörü Temmuz’da Net Kârını Arttırdı, İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin