Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türk bankalarının son bir yılda yaklaşık 4,6 milyar dolar sermaye benzeri ihracı gerçekleştirdiğini ve dış finansman kaynaklı risklerinin azaldığını belirtti. Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründeki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.
Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi not görünümünü yükseltmesi ve birçok Türk bankasının notunun artırılmasıyla ilgili bilgi veren Kılınç, Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Türk bankalarının dış finansmana erişiminde ciddi artışlar olduğunu gördüklerini belirtti. Özellikle para politikasındaki değişimin etkisinin önemli olduğunu vurguladı.
Bankaların dış finansmana erişiminde eurobond ihracına başladıklarını ve yatırımcı iştahının arttığını ifade eden Kılınç, bankaların gelecekte fırsatlara göre hareket edeceğini belirtti. Bankaların sermaye rasyolarının yeterli olduğunu ve sermaye benzeri kredilerin sermayeyi desteklediğini söyledi.
Mart ayından beri bankaların Merkez Bankası ile yaptığı swapların azaldığını belirten Kılınç, yabancı bankalarla swapların arttığını da ekledi. Kısa vadeli borç tutarının risk unsuru olduğunu belirten Kılınç, Türk bankalarının dış borçlarının yüzde 20’sinin dış finansmandan kaynaklandığını dile getirdi.
Bankaların kârlılığının iyi seviyelerde olduğunu belirten Kılınç, kârlılıkta bir azalma beklendiğini ancak bankaların makul seviyelerde kârlılık sağlamaya devam edeceğini ifade etti. Türkiye’de kredi büyüme hızının azalmasına rağmen ekonomik büyümenin ilk çeyrekte yüksek seyrettiğini söyleyen Kılınç, resesyon beklentisi olmadığını ve Türkiye ekonomisinde yıl sonu büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revize edilebileceğini açıkladı.
Sonuç olarak, Türk bankalarının dış finansmana erişimdeki artış, sermaye yapısının yeterli olması ve kârlılık seviyelerinin makul düzeyde devam etmesi bankacılık sektörü için olumlu görünüme işaret etmektedir.