1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türk Boğazları’ndan geçen gemi ücretlerine yeni güncelleme: Ücretler 1 Temmuz’da artıyor!

Türk Boğazları’ndan geçen gemi ücretlerine yeni güncelleme: Ücretler 1 Temmuz’da artıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları’ndan uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerde 1 Temmuz’da yeni bir güncelleme yapılacağını açıkladı. Boğazlardan uğraksız geçiş yapan gemilerin ‘altın frank’ üzerinden tespit edilen ücretlerin 5,07 dolar olacağını belirtti. Uraloğlu, geçiş ücretlerine yönelik kararın 39 yıl sonra ilk kez 7 Ekim 2022’de yürürlüğe girdiğini ve artık her yıl 1 Temmuz’da güncelleme yapılacağını açıkladı.

Türk Boğazları’ndan uğraksız geçen gemilerden alınan ücretler Montrö Sözleşmesi’ne göre sağlık denetimi, fener ve tahlisiye hizmeti olmak üzere 3 kalem üzerinden alınıyor. Bu ücretler, gemilerin net tonajı baz alınarak hesaplanıyor ve ‘altın frank’ üzerinden belirleniyor. 10 bin net tonajlı bir geminin ödeyeceği ücret 2022’de 3 bin 240 dolar iken, 1 Temmuz 2024’ten sonra bu rakam 20 bin 370 dolara yükselecek. Bu güncellemeyle ücretler 2022 öncesine göre 6,3 katına çıkarılmış olacak.

Uraloğlu, yapılan güncellemelerle devlet hazinesine döviz girişinin artacağını belirtirken, özellikle Türk Boğazları’nın deniz emniyeti, güvenliği ve çevre emniyeti için gerekli altyapıların ve trafik izleme sistemlerinin sürekli olarak geliştirildiğini vurguladı. Türk Boğazları’nın dünyanın en riskli dar su yollarından biri olduğunu hatırlatan Uraloğlu, bu nedenle alınan tedbirlerin büyük önem taşıdığını söyledi.

Son olarak, Uraloğlu, yeni güncellemeyle Türk Boğazları’ndan geçen gemilerin ödeyeceği ücretlerin artacağını ancak bu artışın gemi trafiği ve çevre güvenliği açısından önemli olduğunu ifade etti. Gelecek yıllarda da bu güncellemelerin devam edeceğini ve Türk Boğazları’nın güvenliği için gerekli adımların atılmaya devam edileceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Boğazları’ndan geçen gemi ücretlerine yeni güncelleme: Ücretler 1 Temmuz’da artıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin