1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türk Demokrasisine Yönelik E-Muhtıra: 27 Nisan Krizi ve Sonrası

Türk Demokrasisine Yönelik E-Muhtıra: 27 Nisan Krizi ve Sonrası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk demokrasisi, daha önce 4 kez askeri müdahalelerle sarsılmıştı. 2007 yılının nisan ayında TBMM tarafından gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yeni bir muhtıra ile karşılaştı. Muhtıra sonrası TBMM’de yapılan seçimler sonucunda “siyasi santranç” denildi. Seçimler öncesinde AK Parti’nin adayının Abdullah Gül olacağı dedikoduları yayıldı. Ancak, askeri kesim, Gül’ün İslami kökenli olması ve eşinin başörtülü olması nedeniyle bu isme karşı çıktı. Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, 12 Nisan’da yaptığı basın toplantısında sarf ettiği “Cumhurbaşkanı Cumhuriyete özde bağlı olmalıdır” sözleri tartışmalara neden oldu.

Ankara ve İstanbul’da “Cumhuriyet mitingleri” düzenlendi. Ayrıca Anayasa’nın 102. maddesi gereği Cumhurbaşkanı seçilebilmek için 367 oy gerektiği tarihte tartışıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun 367 tartışmasına katkısı oldu. Kanadoğlu’na göre, 367 sadece karar yeter sayısı değil, aynı zamanda toplantı yeter sayısıydı. Bu durumda iktidar partisi, kendi oylarıyla Cumhurbaşkanı seçemiyordu.

27 Nisan 2007’de ilk tur oylama gerçekleşti. Abdullah Gül, 361 oy alarak seçimi kazandı ancak CHP’nin 367 iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasıyla oylamalar iptal edildi. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesine konulan e-muhtıra tepkilere neden oldu. Hükümet, bu duruma karşı bir açıklama yaparak Genelkurmay’ı eleştirdi.

CHP’nin başvurusu sonucu Anayasa Mahkemesi, 1 Mayıs’ta verdiği kararla ilk turun iptaline karar verdi. Bu durumda erken seçim kararı alındı. 22 Temmuz’da seçim yapıldı ve AK Parti tek başına iktidar oldu. Yapılan anayasa değişiklikleri halk oylamasına sunuldu ve kabul edildi. Cumhurbaşkanı seçimleri yeniden yapıldı ve Abdullah Gül seçildi.

Bu sürecin ardından Genelkurmay’ın internet sitesinden kaldırılan muhtıra, Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından laiklik hassasiyetini ortaya koyan bir metin olarak yorumlandı. Yaşar Büyükanıt hakkında soruşturma ise ancak 5 yıl sonra başlatıldı ve kapatıldı. Bu olaylar, Türk demokrasisinde önemli bir dönemeç olarak tarihe geçti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Demokrasisine Yönelik E-Muhtıra: 27 Nisan Krizi ve Sonrası
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin