1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türk Devletleri Teşkilatı Zirve Toplantısında Türk Dünyasının Birlik ve Beraberliğine Dikkat Çeken Cevdet Yılmaz’dan Önemli Açıklamalar

Türk Devletleri Teşkilatı Zirve Toplantısında Türk Dünyasının Birlik ve Beraberliğine Dikkat Çeken Cevdet Yılmaz’dan Önemli Açıklamalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirve Toplantısı, Azerbaycan’ın Şuşa kentinde düzenlendi. Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, toplantıda Türk Devletleri arasındaki ilişkilere ve bölgesel problemlere vurgu yaptı. Türkiye’nin dış politikasının temelini, Türk dünyasında barış, refah ve güvenliğe katkı sunmak oluşturuyor. Türk Devletleri Teşkilatı’nın atılımlarıyla gurur duyulduğunu belirterek, Türk dünyasındaki işbirliğinin artacağına inandığını dile getirdi.

Türk yatırım fonunun 18 Mayıs 2024’te açılış toplantılarının yapıldığını aktaran Yılmaz, bu fonun Türk dünyasının ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi. Ayrıca, Macaristan’ın fona üye olmasıyla memnuniyet duyduklarını ifade etti. Ankara’da kurulan Sivil Koruma Mekanizması gibi çalışmaların hayata geçirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki müzakereler hakkında da konuşan Yılmaz, 15 Haziran 2021’de imzalanan Şuşa Beyannamesi ile Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin taçlandırıldığını hatırlattı. Azerbaycan’ın 44 günlük vatan muharebesinde elde ettiği zaferi gururla vurgulayan Yılmaz, Karabağ’ın Azerbaycan’a ait olduğunu ve daima öyle kalacağını belirtti. Müzakerelerin büyük emek gerektirdiğini ve bir anlaşmanın imzalanmasının Güney Kafkasya’da barış ve istikrarın sağlanmasında önemli bir adım olacağını dile getirdi.

Enerji projelerinde Türk Devletlerinin rolüne de değinen Yılmaz, enerji arz güvenliğinin ve işbirliğinin önemini vurguladı. Doğu ile batıyı birbirine bağlayan büyük ölçekli projelerin hayata geçirildiğini belirterek, Azerbaycan ile gerçekleştirilen projelerin örnek olduğunu söyledi. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde enerji mekanizmasının kurulmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, ortak projeler geliştirilmesini desteklediklerini dile getirdi.

Azerbaycan’ın BM İklim Değişikliği 29’uncu Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapacak olmasından memnuniyet duyan Yılmaz, iklim değişikliği konusunda sürdürülebilir kalkınma ve yeşil dönüşüm temelinde çalışmalar yaptıklarını aktardı. Türkiye’nin 2053 için net sıfır emüsyon hedefini ilan ettiğini ve bu doğrultuda adımlar attığını belirtti. Ayrıca, Azerbaycan’ın ev sahipliği yapacağı konferansta yakın işbirliği içinde olacaklarını ifade etti.

Bölgede ve dünyada yaşanan çatışmalara da değinen Yılmaz, Kıbrıs meselesinde adil ve sürdürülebilir bir çözüm için çaba gösterdiklerini belirtti. Ukrayna’da savaşın sona ermesi için çağrıda bulunarak, Gazze’deki çatışmaların sonlandırılmasının önemine vurgu yaptı. İsrail’in Filistin topraklarını işgal etmesinin sona ermesi gerektiğini ve 1967 sınırları temelinde iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Devletleri Teşkilatı Zirve Toplantısında Türk Dünyasının Birlik ve Beraberliğine Dikkat Çeken Cevdet Yılmaz’dan Önemli Açıklamalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin