1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türk Silahlı Kuvvetleri Somali’de Görevlendirildi: İşte Detaylar!

Türk Silahlı Kuvvetleri Somali’de Görevlendirildi: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Somali ile belirlenecek deniz yetki alanları dahil olmak üzere görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, AKP ve MHP oylarıyla Meclis’ten geçti. Türkiye’nin Somali’ye inşa ettiği Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi, 10 yılda milyonlarca kişiye şifa dağıttı. CHP ve DEM Parti tarafından ‘hayır’ oyu verilen tezkere çerçevesinde, Mehmetçik 7 bin 500 kilometre uzaklıktaki Somali’de terörle mücadele edecek.

CHP İstanbul Milletvekili Büyükelçi Namık Tan, TSK’nın vatan savunması dışında görevlendirilemeyeceğini belirterek eleştirilerini dile getirdi. Tan, Somali’nin terör, yolsuzluk ve yoksullukla boğuştuğunu vurgulayarak, Türkiye’nin yardımlarının devam ettiğini söyledi. Somali’de terörün hüküm sürdüğünü ifade eden Tan, Türkiye’nin Mehmetçiği saçma hayaller uğruna cehenneme gönderdiğini savundu.

Somali, Türkiye’nin yeni gözdesi haline gelmiştir. Türkiye’nin Somali’ye verdiği maddi yardımlar ve IMF borçlarını ödemesiyle Somali’deki etkisi artmıştır. Türkiye, Somali’de askeri üsler, limanlar, hastaneler ve eğitim kurumları inşa etmiştir. Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun, İstanbul’da bir kuryeye çarparak ölümüne neden olduğu olay gündeme gelmiştir. Mogadişu’daki Anadolu Kışlası 2017’de açılmıştır.

Türkiye, ilk kez 1993 yılında BM bünyesinde Somali’ye asker göndermiştir. UNOSOM-II’de yer alan Türkiye, 300 askerle ülkede bulunmuştur. Türkiye, 1991’de kapattığı Mogadişu Büyükelçiliğini 2011’de tekrar açarak ikili ilişkileri güçlendirmiştir. Türkiye, Somali’de yurt dışındaki en büyük askeri üssünü 2017 yılında açmıştır. Somali Türk Görev Kuvveti Komutanlığı (TÜRKSOM) olarak bilinen Anadolu Kışlası, başkent Mogadişu’da inşa edilmiştir. Türkiye, üssün inşası için 50 milyon dolar harcamış ve 200 Türk askerini konuşlandırmıştır. Binlerce Somalili asker, Anadolu Kışlası’nda eğitim almaktadır.

Sonuç olarak, Türkiye’nin Somali’deki askeri varlığı ve yardımları, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmektedir. Ancak, bu durum bazı siyasi tartışmalara da neden olmaktadır. Somali’nin içinde bulunduğu zorlu koşullar ve Türkiye’nin askeri müdahalesi, uluslararası arenada dikkat çekmektedir. Türkiye’nin Somali’ye verdiği desteklerin ve askeri varlığın geleceği, önümüzdeki dönemde de gündemde olmaya devam edecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Silahlı Kuvvetleri Somali’de Görevlendirildi: İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin