1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türk Silahlı Kuvvetlerinde Bando Albaydan Tuğgeneralliğe Terfi! İşte Tarihte Bir İlk Yaşandı!

Türk Silahlı Kuvvetlerinde Bando Albaydan Tuğgeneralliğe Terfi! İşte Tarihte Bir İlk Yaşandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bir ilk yaşandı ve ‘Bando Albay’ Özcan Özhun, tuğgeneral rütbesine terfi etti. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki 47 albaydan 47’nci sırada terfi alan Özhun, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bando sınıfından gelen ilk general oldu. Osmanlı Devleti ordusunda ilk bandoyu kuran ve 28 yıl yöneten İtalyan besteci Giuseppe Donizetti’ye Sultan Abdülmecit tarafından 1841 yılında ‘mirliva’ (tuğgeneral) ünvanı verilmişti.

Donizetti, 1788’de İtalya’da doğmuş ve 19. yüzyılda Osmanlı’yı batı müziği ile tanıştırarak, günümüzde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olan Mûsikâ-i Hümâyûn’u kurmuştur. Osmanlı Devleti’nin hizmetinde 28 yıl boyunca çalışan Donizetti’ye “Paşa” unvanı verildi ve II. Mahmut için “Mahmudiye Marşı”, Sultan Abdülmecit için ise “Mecidiye Marşı’’ adlı eserleri besteledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emekli Tuğamiral Yankı Bağcıoğlu, Özhun’un generalliğe terfi etmesini tebrik etmiş ve aynı zamanda bir tabip albayın general olmaması durumundaki üzüntüsünü dile getirmiştir. Bağcıoğlu, askeri sağlık sisteminin artık olmadığını belirterek bu durumun üzücü olduğunu ifade etmiştir.

İtalyan asıllı Giuseppe Donizetti, Napolyon Bonaparte döneminde Fransız Ordusu’nda görev yapmıştır. Daha sonra Osmanlı Sultanı II. Mahmut tarafından İstanbul’a davet edilen Donizetti, 1828 yılında gelerek ilk askeri bandoyu kurmuştur. Sultan II. Mahmut’un ardından gelen Abdülmecit tarafından 1841 yılında önce ‘’Miralay’’ (Albay) sonra da “Mirliva” (Tuğgeneral) rütbesi verilen Donizetti, 1856 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Donizetti’nin cenazesi, ölümünden sonra üç hafta boyunca Beyoğlu’ndaki Santa Maria Kilisesi’nde muhafaza edilmiş ve daha sonra Şişli’deki Santa Esprit Kilisesi mezarlığına defnedilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Silahlı Kuvvetlerinde Bando Albaydan Tuğgeneralliğe Terfi! İşte Tarihte Bir İlk Yaşandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin