1. Haberler
  2. Ankara
  3. Türk Tarihinin Kanlı Gerçeği: Kardeş Katli!

Türk Tarihinin Kanlı Gerçeği: Kardeş Katli!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk tarihi incelendiğinde kurulan devletlerin veraset sisteminden kaynaklı çıkan taht kavgaları sonucunda parçalandığı görülür. Türk geleneğine göre devlet başkanı seçiminde bir sistem olmadığından hanedan üyeleri arasında sürekli kaos yaşanmıştır. İşte bu durum, kardeş katli ile sonuçlanmış ve 600 yıl devam eden Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerinden biri haline gelmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nda tahta çıkış sürecinde kardeş katli sıkça yaşanmıştır. I. Murad, kardeşlerini öldürerek tahtı elde etmiş, Yıldırım Bayezid ve Çelebi Mehmed dönemlerinde de benzer durumlar yaşanmıştır. Fetret Devri’nde yaşanan iç savaşlar sonrasında Osmanlılar’da kardeş katlinin kabul gördüğü ve meşrulaştığı görülmüştür.

II. Mehmed döneminde, Osmanlı İmparatorluğu’nda Fetret Devri’nin sarsıntıları yaşanmışken, devlet ve saray teşkilatı belirli düzenlemelere oturtularak veraset sistemi kanunlaştırılmıştır. Ekberiyyet sistemi ile hanedanın en büyüğünün tahta geçmesi sağlanmış, ancak yine de şehzadeler isyan etmeden öldürülmüş ve kardeş katli uygulanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu’nda kardeş katli dönemi, devletin ayakta kalması için bir zorunluluk olarak görülmüştür. Saltanata ortak çıkmaya çalışan şehzadeler de öldürülmüş, Osmanlı İmparatorluğu’nun devlet geleneğine uygun hareket edilerek bölünüp parçalanmasının önüne geçilmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan kardeş katlinin temelinde, saltanatın seçimine ilişkin bir sistem olmaması, veliahtlık kurumunun oluşturulamaması yatmaktadır. Veraset sisteminin oluşturulması ile birlikte 17. yüzyılın başlarından itibaren ekberiyyet sistemi uygulanmış ve Osmanlı İmparatorluğu’nda kardeş katli sona ermiştir.

Kardeş katli süreci, bütün Türk tarihinin meselesi olarak ortaya çıkmış ve Osmanlı İmparatorluğu’nun devletin işleyişi üzerinde derin etkiler bırakmıştır. Veraset sisteminin oluşturulmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu’da kardeş katli sona ermiş ve devletin birliği sağlanmıştır.

Sonuç olarak, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan kardeş katli süreci, veraset sisteminin oluşturulmaması sonucunda ortaya çıkmış ve Osmanlı tarihinin önemli bir dönemini oluşturmuştur. Veraset sisteminin uygulanması ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nun devlet yapısında değişiklikler yaşanmış ve kardeş katli sona ermiştir. Bu sayede Osmanlı İmparatorluğu, bölünüp parçalanmadan uzun yıllar varlığını sürdürebilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Tarihinin Kanlı Gerçeği: Kardeş Katli!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin