Türkiye’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, bilişim sektöründeki hızlı gelişim ile artan dijital kullanımın gereklilikleri üzerine dikkat çekerken, sabit internet bağlantılarında fiber optik teknolojisinin önemine, mobil tarafta ise daha geniş spektrumlar ve yeni nesil haberleşme şebekelerine ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı. Özellikle 5G teknolojisinin dünya genelinde bazı ülkelerde kullanılmaya başlandığını, Türkiye’de ise ilk aşamada İstanbul Havalimanı dahil 34 farklı noktada aktif hale getirildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan “yerli ve milli 5G” hedefinin önemine değinen Uraloğlu, 4.5G hızından yaklaşık 10 kat daha hızlı olan 5G’ye dair çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Türkiye’nin 5G vizyonu kapsamında, 5G mobil haberleşme teknolojisi için gerekli ekipmanların yerli tasarımcılar, mühendisler ve işçileri tarafından üretilmesi teşvik edilerek, yerli imalatın desteklendiğini ve bu sayede teknoloji bağımsızlığının artırıldığını belirtti. Ayrıca bu çalışmaların yerel ekonomiye de katkı sağlayacağını vurguladı.
– “5G ile Türkiye’nin bilişim tarihini yeniden yazacağız”
Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 5G ihalesinin hızla devam ettiğini ifade ederek, “2024 yılı içerisinde ihale sürecini tamamlamayı planlıyoruz ve 2026 yılında 5G’yi kullanıma sunmayı hedefliyoruz. Yüksek veri hızı, yüksek sistem kapasitesi ve düşük gecikme süreleriyle dikkat çeken bu teknoloji, Türkiye’nin bilişim tarihini yeniden şekillendirecek.” dedi. Hedeflenen frekans aralıklarının da (700 MHz, 3,5 GHz, 26 GHz) hazır hale getirildiği bilgisini paylaştı.
Uraloğlu, önümüzdeki 12’nci Kalkınma Planı‘nda bahsedilen teknolojik eğilimlerin arasında yapay zeka, nesnelerin interneti, blok zinciri, 5G ve 6G gibi yenilikçi alanların öne çıktığını, bu teknolojilerin gelişiminin yeşil ve dijital dönüşümü desteklediğini belirtti.
– “5G ve ötesi için BTK, kamu ve özel sektörle işbirliği yapıyor”
Uraloğlu, yerli ve milli haberleşme ürünlerinin tanımına yönelik düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını, ayrıca AR-GE projelerinin kalite standartlarının yükseltilmesi gerektiğini belirtti. 5G ve ötesi için tasarım ve üretim süreçlerinin milli katkıyla gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini ve bu amaçla BTK’nın kamu ve özel sektör temsilcileriyle işbirliği içinde bilimsel alt yapılar oluşturduğunu aktardı.
Ayrıca, yeni nesil ağ altyapılarının yaygınlaştırılması yönünde politikaların daha belirgin hale geldiğini kaydeden Uraloğlu, “5G’nin yaygınlaşması, yüksek bağlantı kalitesi gerektiren yeni nesil uygulamaların kullanımını artıracak. Bu durum, sabit ve mobil altyapıların entegrasyonunu ve mobil ağların önemini artıracaktır.” ifadesinde bulundu.
Geçmişteki yetkilendirme deneyimlerine dayanarak, kullanıcı ihtiyaçları ve sektörel gelişmelere uygun şekilde 5G’ye yönelik yetkilendirme proseslerinin tamamlandığını açıklayan Uraloğlu, BTK’nın aynı zamanda 6G teknolojileri üzerine ulusal ve uluslararası işbirlikleri yürüttüğünü vurguladı. Ayrıca, uydu üzerinden sunulan geniş bant hizmetlerine ilişkin düzenlemelerin tüm yurtta uygulanabilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını belirtmeyi ihmal etmedi.