Türkiye, AB Zirvesi’nde Kıbrıs sorununun ilişkilere bağlanması kararına tepki gösterdiği için Belçika’nın düzenlediği etkinliklere düşük katılım gösterdi. Brüksel’deki Güzel Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen AB’nin 2004 genişleme kutlamasına katılmayan Türkiye, 30 Nisan’da yapılan gayriresmi AB Genel İşler Konseyi toplantısına ise bakan değil büyükelçi seviyesinde temsil edildi. Bu düşük katılımın nedeni, 17-18 Nisan AB Zirvesi’nde alınan kararlar sonucu Ankara’nın tepkisinin etkisiyle olduğu belirtildi.
AB’nin genişleme politikasının tartışıldığı toplantıda, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun ilişkilere dahil edilmesine karşı çıkması dikkat çekti. Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib’in açıklamalarına göre, toplantıda AB’nin genişleme sürecinde hukukun üstünlüğünü güçlendirme meselesi ele alındı. Türkiye’yi temsilen Büyükelçi Kaymakcı’nın katıldığı toplantıda, üyelik perspektifinin güçlendirilmesi ve müzakerelerde veto hakkının yanlış kullanımının sonuçları vurgulandı.
Türkiye’nin AB Zirvesi kararlarına verdiği tepki ise Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla netlik kazandı. Bakanlık, AB’nin stratejik vizyon eksikliğinin bir örneği olarak, Türkiye ile işbirliğine ve stratejik faydalara vurgu yapmasına rağmen somut karar alamamasını eleştirdi. Aday ülke olarak Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki kararlılığının korunduğu belirtilirken, ilişkilerin Kıbrıs sorunu üzerinden ilerlemesine kesinlikle karşı çıkıldı.
AB’nin tarihindeki en büyük genişlemesi olan 2004 genişlemesi, AB’ye Çekya, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni kazandırmıştı. Belçika’nın düzenlediği etkinlikte 2004 genişlemesinin 20. yıl dönümü kutlamasının yapılması, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa bağlılık konusunda AB’nin izlediği politikaya açık bir tepki olarak değerlendirildi.